2016-03-15 15:38:21• hírek • Szatmár.ro

A forradalom hőseire emlékeztek

Kedd délben a 10-es számú Általános Iskolában is megemlékeztek a forradalom kitöréséről.

Március 15-én délben az iskola dísztermében léptek színpadra a VII. B és a VIII. B osztály tanulói, hogy felelevenítsék az 1848-as forradalom kitörésének legfőbb momentumait. Az előadás rendezője Tivadar Melinda, magyartanárnő volt.

„1848. március 15. történelmünk egyik legkiemelkedőbb napja, a nemzet szabadságvágyának kifejezője, a fejlődés szimbóluma. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy március 15-én egy elbukott forradalmat ünneplünk, mert a forradalom és szabadságharc fogalmait együtt szoktuk emlegetni. Pedig a valóság más! Az ezen a napon kitört polgári forradalom legfőbb törekvései teljesültek, így Magyarországon az országgyűlés közvetítésével vértelenül, erőszak nélkül, az uralkodó és a nádor által törvényesen engedélyezett módon, békés szabályossággal alakult meg a független magyar kormány. Így nyugodtan kijelenthetjük: győzött a forradalom, s ez igaz akkor is, ha a későbbi szabadságharc elvesztése miatt a magyar függetlenségi mozgalom vereséget szenvedett 1849-ben (...) Ünnepeljük mi is ezen a napon a vértelen forradalmat, a sikert, a boldogságot, a lelkesedést, amelyek ennek a napnak az eseményeit végigkísérték” - mondta Tivadar Melinda.

A diákok nagy lelkesedéssel elevenítették fel a színpadon a forradalom kitörésének legfőbb momentumait, diáktársaik pedig nagy figyelemmel követték az előadást.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: