2010-10-21 12:14:30• hírek • Szatmár.ro

A forradalom hétköznapjai

Az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a közszolgálati televízió élőben közvetíti az állami ünnepségeket, emellett számos játék- és dokumentumfilmet is műsorára tűz október 22-én és 23-án.

Október 22-én, pénteken délután az m1-en a Műegyetemen tartott megemlékezés közvetítésével kezdődik az ünnepi műsorfolyam, majd a Kossuth teret kapcsolják, ahol 19 órakor „fellobban a forradalom lángja", később pedig beszámolnak a párizsi Diadalívnél szervezett nagyszabású megemlékezésről, amelyet minden évben megtartanak a franciaországi magyarok és francia veteránok. 21 órától az állami kitüntetések átadásához kapcsolódó díszelőadást és az államfő beszédét sugározza az m1 a Parlamentből.

Forradalmi tematikájú műsorokat és filmeket már délutántól láthatnak a két közszolgálati csatorna nézői: Mihályfy Sándor Titkos háború című dokumentumfilmjében egy amerikai hírszerző tiszt nézőpontjából ismerhetik meg a szabadságharcot megelőző eseményeket (18.00, m2), Kuczka Judit Arcok, harcok című portréműsorában pedig Melocco Miklós mesél meghatározó 56-os élményeiről (19.20, m1). Este Téglásy Ferenc 1988-as Soha, sehol, senkinek című megrázó játékfilmjét láthatják az m1 nézői (22.10), de érinti a forradalom előzményeit A Hortobágy legendája című film is Eperjes Károllyal a főszerepben (24.05).

Október 23-án, szombaton délelőtt - a zászlófelvonás közvetítése után - „A hétköznapok forradalmát" állítja fókuszba a közszolgálati televízió. Nagy György műsorvezető archív filmbejátszásokkal és neves vendégekkel idézi fel az ötvenes évek zenéjét, divatját, irodalmát és képzőművészetét. Az ötvenes évek, amely a ledöntött szobrok, lemeszelt festmények, betiltott filmek és bebörtönözött művészek kora volt, de mindenki - a művészektől a háziasszonyokig - ismerte azokat az apró trükköket, amelyekkel élhetőbbé tehették a diktatúra mindennapjait. A stúdióba várják a korszak könnyűzenei „sztárjait", Tabányi Mihályt és Kovács Erzsit és élsportolóit, Gyarmati Dezsőt és Fenyvesi Mátét

Vámos Magda lódenkabátos-svájcisapkás divatbemutatót tart, F. Nagy Angéla háziasszonyok konyhai trükkjeiről mesél: hogyan lehetett ebédet teremteni a „nincs"-ből. Fél 12-től a Fővárosi Önkormányzat megemlékezésének helyszínére kapcsol az MTV, a Magyar Rádió előtti Pollack Mihály térről Tarlós István főpolgármester beszédét közvetítik élőben.


Az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, az MTV ünnepi műsorkínálata

Délután a stúdióban Jegyes-Tóth Kriszta és Obersovszky Péter tér át „A forralom hétköznapjaira". Az egész ország ünneplésébe bekapcsolódhatnak a nézők, hiszen a stúdióbeszélgetések közben élőben kapcsolják a vidéki nagyvárosokat, Szegedet, Pécset és Miskolcot. 16 órától a Kossuth térről Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, majd Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét sugározza az m1. Játékfilmek és dokumentumfilmek is színesítik az m1 délutáni műsorkínálatát, köztük az 1956-os olimpia politika formálta hangulatát bemutató Melbourne 1956 című dokumentumfilm 2004-ből (15.50), valamint a Philemon és Baucis című 1979-es filmdráma Páger Antal és Bulla Elma főszereplésével (19.35). Este kilenctől a 6:3, avagy Játszd újra, Tutti című Tímár Péter-filmet adja az m1, ugyanitt éjszaka a Magyar Dolgozók Pártja 1956. őszi üléseinek jegyzőkönyvei alapján készült Végjáték az Akadémia utcában című dokumentumfilm lesz látható (23.45).

Az m2 október 23-i, kivételesen gazdag kínálata a Miért? történelmi magazin a szuezi válság és a magyar forradalom kapcsolatát vizsgáló adásával indul (17.35), majd Szabados Tamás Ki nyert? Ki veszített? című dokumentumfilmjével folytatódik az Ausztráliába menekült magyar focistákról (13.25). Az 1956 - az újabb történeti irodalom tükrében című műsor (14.20), majd az 56-os mártírok, kivégzettek gyerekeinek sorsát feltáró Titkolt örökség (18.45) után Mihályfy Sándor Mindszenty Józsefről szóló kétrészes tévéjátékával nyitja az esti kínálatot a csatorna (Devictus Vincit, 21.30), Jordán Tamással, Kállai Ferenccel és Szabó Gyulával a főbb szerepekben. A megtorlás természetrajzát járja körül a 24.50-től vetített Írók, gyerekek 1956 után című két részes dokumentumfilm, ezzel zárja a 23-i kínálatot az m2.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: