2011-11-29 11:16:36• hírek • MTI

A föld alatt terjeszkedik az amerikai főváros

Az épületek magasságának korlátozása és biztonsági megfontolások miatt az amerikai főváros a föld alatt terjeszkedik, az elnök pedig a "vakondok szintjén tartózkodva" hozza meg legfontosabb döntéseit - írta hétfőn a The Washington Post.

A szerző, Christian Davenport azt gyanítja, hogy a Fehér Ház környékén zajló földmunkák nem csupán közművek felújítását célozzák, hanem újabb bunker épül az Egyesült Államok elnökének hivatala és rezidenciája alatt. Utalt a The New York Times egy korábbi értesülésére, amely szerint a 2009-ben elkezdett építkezés célja egy kibővített, rendkívüli helyzetekben használandó műveleti központ kialakítása. A lap szerint 2002-ben, a Haditengerészeti Csillagvizsgálónál található alelnöki rezidenciánál zajló építkezésről robbanásokat hallottak. A hatóságok a munkálatok kényes voltára, nemzetbiztonsági és védelmi jellegére hivatkozva kitértek a magyarázat elől.

A Fehér Ház, ez a 200 éves, neoklasszicista kúria csak a jéghegy csúcsa, már van alatta bunker, több is - állította a lap. Az elnöki hivatal 565 négyzetméteres, válságtanácskozásokra alkalmas termét 2007-ben újították fel. A keleti szárny alatt van egy atombomba-biztos pince is; 2001 szeptember 11-én ide menekítették be Richard B. Cheney alelnököt. Davenport cikkében azt találgatta, hogy vajon léteznek-e olyan föld alatti folyosók, amelyek a Fehér Házat összekötik a külügy- és a pénzügyminisztériummal.

Washington legmagasabb épülete a Nemzeti Katedrális. A tágas terek és széles sugárutak városában a liftek ritkán vezetnek két számjeggyel jelölt emeletre. Itt sok minden a föld alatt, a pillantások elől rejtve történik. A felszín alatt él a metró, a kongresszus épületeit összekötő folyosórendszer, de ide került a Smithsonian Múzeumok Sackler Galériája, s a Nemzeti Akvárium is a kereskedelmi minisztérium épülete alá.

Washingtoni látkép a Fehér házzal


A kongresszus látogatóközpontjának megépítésekor 65 ezer teherautónyi földet szállítottak el a helyszínről. A barlangszerűen kiképzett centrum mérete eléri a szövetségi törvényhozás kupolás épületének, a Capitoliumnak a kétharmadát.

Hasonló megoldásban gondolkoznak most a tervezők a washingtoni Vietnám-emlékművel kapcsolatban is. A legfontosabb emlékműveknek és múzeumoknak otthont adó, hatalmas kiterjedésű parkos területre, a National Mallra azonban igen szigorú szabályozások vonatkoznak. A mérnökök ezért úgy döntöttek, hogy egy szerény, 140 négyzetméteres felszíni pavilon helyett inkább a talajszint alá mennek, ahol egy csaknem 2800 négyzetméteres teret is ki tudnak alakítani.
A szerző utalt rá, hogy a "föld alatti műveleteknek" hagyományuk van Amerikában. A nyugat-virginai Greenbrier üdülőközpontban például potom 30 dollárért meg lehet tekinteni, hogy a hidegháború idején hová és milyen körülmények közé tervezték menekíteni a kormányt Washingtonban.

A lap szerint 2001-ben nagy port vert fel, hogy Robert P. Hansen, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) kémelhárítója elárulta az oroszoknak, hogy van egy föld alatti járat a Glover Parknál található követségük alatt, amelyet az FBI és az elektronikus lehallgatásra szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) használt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: