2014-01-07 17:59:28• hírek • Nagykároly.ro

A főhajtás emlékmenete

Akár szerte a Kárpát-medencében, Nagykárolyban is emlékeznek szombaton a magyarság történetének egyik legnagyobb katasztrófájára. A Don-kanyarban 71 esztendeje több tízezer katona lelte halálát a túlerővel szemben vívott csatában, illetve a nem megfelelően szervezett visszavonulásban. A főhajtás jegyében emléktúra indul Nagykárolyból.

Az idei táv 30 kilométernyi hosszúságú. Január 11-én 6:45 órakor lesz a találkozó a Fényi úton, a Nord Constructii vállalat telephelye előtt. A Doni Hősök Emléktúra részvevői előreláthatólag 8 óra után érkeznek meg Mezőfény központjába. A templom melletti turulmadaras obeliszk előtt rövid áldásra kerül sor, majd Csanálos felé vonulnak. Az ottani temetőben lesz a főhajtás, majd körülbelül 12 órára Kálmándra érkeznek. Ott szintén a temetőben lesz rövid áhítat a község világháborús emlékművénél, majd Kaplonyba vonulnak. A Szent Antal-templom mellett lévő világháborús emlékmű előtt tartanak kisebb megemlékező rendezvényt, előreláthatóan 13 órai kezdettel. Vélhetően délután 4 órakor érkezik meg a menet Börvelybe, a református templomkertben lévő emlékműnél ahol szintúgy főhajtásra kerül sor.

Az emléktúra szervezője a Történelmi Vitézi Rend Nagykárolyi Széke. Vitéz Berei Károly megbízott vitézi hadnagytól megtudtuk, hogy minden érdeklődőt szívesen látnak, azokat is, akik esetleg csak egy kisebb távra, avagy mindösszesen az egyik főhajtásra látogatnának el. A tavalyi alkalmon hírportálunk érdeklődésére kifejtette: „azért érezzük fontosnak az emléktúrát, mert a Don-kanyarba elhurcolt és elesett honvédek a hazáért harcoltak, több mint 2000 km távolságban; és talán nincs is olyan magyar család, melynek bár 1-2 közelebbi, vagy távolabbi hozzátartozója ne szenvedett volna az ottani szörnyűségek következtében. Ezt a katasztrófát az ember lelkileg nem tudja feldolgozni. Az emlékmenetünkkel megpróbálunk tisztelegni az ő emlékük előtt, és ebben 'segítségünkre' volt az időjárás, hiszen elég hideg van, persze ezt a mínusz 1-2 fokot nem lehet összehasonlítani a Don-kanyarbeli mínuszokkal. Szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a kezdeményezéssel."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: