2017-02-14 09:21:35• hírek • MTI

A fogorvosból lett elnök

A harmadszorra is megválasztott türkmén elnök, Gurbanguly Berdimukhammedow szeszélyes elődjének személyi fogorvosa volt, mielőtt átvette volna a közép-ázsiai ország irányítását. Erős személyi kultusz és autoriter irányítás jellemzi az államot.

Miután 2006-ban, az ország első elnökének, Saparmurat Niyazovnak a halála után Türkmenisztán első számú közjogi méltósága lett, a volt szovjet tagköztársaságban feléledt a nyitás reménye.

Az új elnök, mégha meg is szabadult a Niyazovnak, a "türkmének atyjának" nevével fémjelzett időszak bizonyos túlzásaitól, nem lazított a társadalom feletti hatósági ellenőrzés szigorán, s maga is egymás után húzatta fel a dicsőségét magasztaló pompázatos építményeket.

Berdimukhammedow a hétfőn közölt eredmények szerint a leadott szavazatok 98 százalékával nyerte el harmadik mandátumát, ez alkalommal hét évre. Az 59 éves autokrata jó úton halad afelé, hogy élete végéig igazgasson egy országot, ahol nem létezik igazi ellenzék.

Az 1957. június 29-én született Berdimukhammedow először a fogorvosi pályát választotta, ő ápolta Saparmurat Niyazov fogait, mielőtt kinevezték - 1997-ben - egészségügyi miniszterré.
Az egyeduralkodó Niyazov váratlan halála után Berdimukhammedow a titkosszolgálatok támogatásával feljutott a hatalom csúcsára.

Elnökségének első éveiben Berdimukhammedow igyekezett eltüntetni - például a főváros, Asgabat központjából a külvárosba száműzni - az elődjére emlékeztető szobrokat és képmásokat.

Az új elnök gyorsan megszilárdítja hatalmát, a térség többségében tekintélyelvű vezetők uralta országaihoz hasonlatosan, s a Niyazov-féle kultusz helyére a saját kultuszát helyezi.

2015-ben avatták fel a fővárosban Gurbanguly Berdimukhammedow arany lovasszobrát, az alak bal kezén galamb pihen.

Türkmenisztánban nincs sajtószabadság, az elnök verseit az újságok az első oldalon közlik, van olyan dal, amelyet ő komponált, s ezrek éneklik.

Elnöki imázsán apró repedés keletkezett 2013-ban, amikor egy interneten terjesztett videón azt látni, hogy az elnök leesik egy lóról. Az állami tömegtájékoztató eszközök elhallgatták az esetet.

Saparmurat Niyazov óvta családját a külvilágtól, Berdimukhammedow nem zárja el: fiát, Serdart novemberben beválasztják a parlamentbe. Türkmenisztán erős embere gyakran mutatkozik a lovakat szintén kedvelő unoka, Kerimguly társaságában.

Bár hatalomra kerülésekor Berdimukhammedow "mérsékletet" ígért, a földgázkincsből eredő bevételeket "a semmi sem drága" jegyét magán viselő építményekre pazarolják.

250 millió dollárra becsülik az Asgabatban felhúzott elnöki palota építési költségét. Asgabat úgy szerepel a rekordok Guinness könyvében, mint ahol a területhez viszonyítva a világ legtöbb fehér márványból készült építménye található.

Tavaly felavatták a madarat formázó új repülőteret - becsült építési költség: kétmilliárd dollár -, miközben a turisztikai ipar pang.

Az ország a szénhidrogének árának esése miatt nehézségekkel küszködik, s az elnök felvetette, hogy honfitársai fizessenek a gázért, az áramért, a vízért, az ingyenes szolgáltatásokért.

Türkmenisztán hivatalosan még mindig semleges ország a nemzetközi színtéren, ám egyre inkább függ Kínától, amely az exportra szánt szénhidrogének háromnegyedét veszi meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: