2014-03-13 20:31:52• hírek • Nagykaroly.ro

A foci lelkileg is összeköt bennünket

Példamutatásról, utánpótlásról, hazaszeretetről, egészségről, közös nyelvről, szóval lélekmelengető dolgokról volt szó a nagykárolyi Albert Flórián-kiállítás megnyitóján. Merthogy immár, bő két hétig zöld-fehérben is pompázik a Károlyi-kastély, megtekinthető az egyetlen magyar aranylabdás, a Császár életéről szóló tárlat. Megismerhetjük a focistán túl az embert, a példamutatót, az ikont is.

Sokan érkeztek a várva várt kiállítás megnyitójára. A kastély lovagtermében került sor az alkalom protokolláris részére. Az immár tizenegyedszer megnyíló Albert Flórián-emlékiállítás, mely a tavalyi szatmárnémeti bemutatását követően ismét szatmári városban lelt otthonra, ünnepi beszédeinek sorát Kiss András, a Kelet-magyarországi Fiatalokért Alapítvány operatív igazgatója kezdte. Mindahány jelenlévő közéleti személyiséget, a tárlat létrejöttének támogatóit, az Albert-család tagjait, a Fradi-ikonokat külön köszöntötte - a publikum pedig a közismertebbeket lelkes tapssal üdvözölte Nagykárolyban. A házigazda, Kovács Jenő polgármester ünnepi gondolatait azzal a megállapítással kezdte, hogy szép és fontos dolog, hogy emlékezünk Albert Flóriánra.

Megemlítette azt is, hogy különösen örül a magas rangú magyarországi közéleti személyiségek jelenlétének, hiszen - mint rámutatott - itt, a Partiumban olykor az az érzése az embernek, hogy a határ másik oldaláról érkezők csupáncsak áthaladnak mifélénk a Székelyföld felé tartó útjuk során. Pataki Csaba szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megyei elnöke szintén üdvözölte a kiállítás Nagykárolyba érkeztét, mint rámutatott: nagyszerű és méltó a helyszín. Az alkalmat megragadva kérte a jelenlévő politikusokat, hogy hassanak oda, szűnjön meg a téli olimpia alkalmával megtapasztalt áldatlan állapot: a határ innenső felén nem lehet anyanyelvünkön megtekinteni a nemzetközi sporteseményeket, hiszen azok szórási jogával nem rendelkezik a magyarországi közmédia.

A Szövetség szakértői együttműködését is felajánlotta a lehetetlen helyzet megszüntetéséhez. Erdei D. István parlamenti képviselő ünnepi hozzászólásának rendjén szemléletes példával mutatott rá, mennyit is jelentett az itteniek számára az, hogy eleddig követhették a magyar médiában a sporteseményeket. A szatmári kiállítások létrejöttének egyik „motorja", Kereskényi Gábor parlamenti képviselő megemlítette, hogy bizony a magyar fociban nem sok örömünket leljük mostanság. Mindazonáltal reméli azt, hogy a következő labdarúgó Európa-bajnokság selejtező csoportjában igazán jó magyar-román, illetve román-magyar meccsekre kerül sor.

A foci lelkileg is összeköt bennünket

A fiatalok megszólításának egyik lehetősége az, hogy példaképeket állítunk eléjük - fejtette ki Antall Lóránt, az RMDSZ egyik EP-képviselőjelöltje. Szerinte, és az őt jelölő ifjúsági szervezetek tapasztalatai szerint a pozitív példa igenis ösztönzőleg hat még a mai fiatalokra is. Magyarország legszebbik házának, az Országgyűlésnek az alelnöke, Jakab István ehhez a gondolatmenethez csatlakozott. Szerinte is a legfontosabb, kihozni a fiatalokból a tehetséget. Mint mondta, egy ehhez hasonlatos kiállítás része lehet ennek a folyamatnak. Simicskó István az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára beszédében nyomatékosította, a sport a testen keresztül nyitja, szólítja meg a lelket. A magyarság pedig lelki közösség is. Ezért tudott „nemzeti kincsünkké" lenni Albert Flórián. Hangoztatta, hogy a sport ugyanakkor az emberiség egyik közös nyelve is, mellyel minden ellentét csitítható, megszüntethető. Beszélt arról is, hogy a jelenlegi magyarországi kormány igazán sportbarát kormány, és rendre támogatja a mozgást, az egészség egyik alapfeltételét.

Az ünnepi hozzászólásokat Albert Flórián lánya, Magdolna zárta. Bevallotta, hogy így két és fél évvel édesapja elhunyta után is nehéz, összeszoruló szívvel beszélni egy-egy ilyen alkalmon. Viszont fontosnak tartja szólni a rendkívüli sporteredményeket elérő emberről, a családapáról, a barátról, a haverről is. A kiállításba éppen ezért ilyen, személyes jellegű tárgyakat is beleraktak, hogy megismerhessük azt az embert, akinek játéktudását annak idején Aranylabdával ismerték el. A kiállításmegnyitó legfontosabb része, a tárlat tényleges megtekintése következett. Akik lemaradtak róla, vagy minden egyes ereklyét hosszasabban szeretnének megcsodálni a hónap végéig, 26-áig tehetik meg a kastély nyitva tartási rendjének megfelelően.

A foci lelkileg is összeköt bennünket

A foci lelkileg is összeköt bennünket

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: