2020-07-02 11:54:43• hírek • Bede Emőke

A fizetéseket is megtépázta a pandémia

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság rengéseit kétségtelenül megérezte minden munkáltató és munkavállaló: voltak, akiket kényszerszabadságra küldtek, másoknak pedig végleg búcsút intettek, aki pedig folytathatta munkáját, annak valószínűleg a fizetésén mutatkozott meg a pandémia hatása.

A money.ro legfrissebb elemzése szerint a koronavírus-krízis első hónapjában, azaz áprilisban a legnagyobb mértékben az Arad megyei nettó fizetések estek. Itt egy hónap alatt nem kevesebb mint 10,9 százalékkal csökkent az alkalmazottak nettó bére, de nem volt rózsásabb a helyzet Szatmár (10,4 százalék), Beszterce-Naszód (8,7 százalék), Kolozs (8 százalék) és Máramaros (6,4 százalék) megyékben sem. Noha e területeken csökkent a legnagyobb mértékben az átlagfizetés, az ország további 27 megyéjéből és a fővárosból is hasonló tendenciát jelentettek. Az idézett forrás szerint mindösszesen 9 megyében billent pozitív irányba a mérleg. A legnagyobb mértékben az ország délnyugati részén fektvő Gorjban emelkedett a nettó fizetés, itt a megyei jelentések szerint a lakosság 4,7 százalékkal több pénzt vihetett haza.


A legnagyobb fizetést – az átlagkereset csökkenése ellenére is – a bukarestiek kapják, majd következik Kolozs, Temes, Szeben, Ilfov, Iasi és Konstanca is, amely megyékben az átlagos nettó kereslet továbbra is 3 ezer lej fölött van.


Mi áll a zuhanó tendencia hátterében?

Az oldal összesítésében arra is kitér, mivel magyarázható, hogy 2020 áprilisában a nettó keresetek átlaga az előző hónaphoz képest jelentősen csökkent. Mint írják, sok gazdasági szereplő ideiglenesen vagy véglegesen leállította tevékenységeit, a termelés, s ebből kifolyólag a bevételszerzés is csak egy helyben toporgott, és ennek okán számos munkavállaló csak fizetésének egy részét kapta kézhez - ha egyáltalán kapott valamit. Mindezeken felül a nettó bérek középértékének drasztikus csökkenéséhez hozzájárult az átlagnál magasabb jövedelemmel rendelkező alkalmazottak elbocsátása is - teszi hozzá a money.ro.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: