2019-04-01 12:44:04• hírek • Hirado.hu

A film, ami megelőzte a korát – már húszéves a Mátrix

A filmtörténet egyik ikonikus alkotásává nőtte ki magát.

Manapság már palotaforradalom lenne belőle, de 1999-ben még teljesen szokványos dolog volt, hogy közel fél évvel később érkezett a magyar mozikba egy alkotás az amerikai bemutatóját követően. A Wachowski-testvérek filmjével, a Mátrix-szal is ez történt, mely március 31-én volt éppen 20 éves.

 

„Nagyon menő film, de elmondaná valaki, miről szól?” Ezt a legjellemzőbb instant értékelése mind a mai napig a filmnek, beleértve a korabeli és a mai időszakot is olyan esetben, amikor valaki először látja. Igen, manapság is menőnek tartott film a Mátrix első megnézésre.

 

 

via GIPHY

 

Nemcsak a disztópikus film mondanivalója, vagyis az örök kérdés, hogy a valóságban létezünk-e vagy csak egy szimulált világ foglyai vagyunk, hanem az akkori korszakalkotó látvány is hozzásegítette a Mátrixot a kult státusz eléréséhez, és tegyük hozzá, ehhez nem kellett az elmúlt húsz év, bőven elég volt egy is. A Mátrix ugyanis kimagaslóan felette állt az akkori termésnek, holott nem volt gyenge év az 1999-es az Amerikai szépséggel, a Halálsoronnal vagy éppen a Hatodik érzékkel.

 

Keanu Reeves már sztárnak számított, Laurence Fishburne egy elismert színész volt, Carrie-Anne Moss pedig szinte ismeretlen, mégis mindenkinek akkorát dobott a karrierjén ez a sötét hangulatú, kegyetlen sci-fi, hogy azt igazán nem gondolta senki sem a forgatás alatt.

 

A 63 millió dolláros összköltség közel a nyolcszorosát hozta vissza a pénztáraknál, és akkor még nem beszéltünk az egyéb reklám jellegű bevételekről. A Mátrixon egy egész nemzedék nőtt fel, és mai napig nem avitt film, látványában megelőzte a korát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: