2012-11-16 17:21:05• hírek • Kocsis Zoltán

A filharmóniát és Gyenest is támogatja a megyei tanács

Összesen kilenc pont szerepelt a Szatmár Megyei Tanács (MT) rendes havi ülésén pénteken - az utóbbi időben negatív rekordot döntött ezzel az alacsony számmal. A legfontosabb döntés során a testület valamivel több, mint 5,1 millió lejt osztott le a megye községeinek és további támogatást szavazott meg kulturális célokra.

Amint azt az ülés végeztével Csehi Árpád alelnök elmagyarázta, az érintett községek adósságaik törlesztésére kapták a kormány által kiutalt összegeket. Minden egyes községnek, amelynek területéről származó gyerekek állami ellátásra szorulnak, fizetnie kell az ellátás 25%-át. Többen is tartoztak azonban ezzel az összeggel - erre a célra összesen 3,8 millió lejt osztott le a tanács. Közel egy millió lejt fizet a tanács a vidékfejlesztési projektek miatti tartozások fedezésére, háromszázezret pedig a kanalizálási hálózat, az infrastruktúra fejlesztése terén felmerült adósságok fedezésére.

A költségvetési bizottság javaslatára 175.000 lejjel támogatja az MT a Dinu Lipatti Filharmóniát, 32.000 lejjel pedig Gyenes Emánuelt abban, hogy nevezni tudjon a közeledő Dakarra.

Jelentős eredménynek nevezhető, hogy végre az etnikai kisebbség számarányának megfelelő szintű lesz a képviselet a Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetőségében azzal, hogy a tanácsosok áldásukat adták arra: az RMDSZ is delegáljon egy személyt - kilétéről még nem született döntés.

Az MT elnökének javaslatát elfogadva a tanács áldását adta arra a javaslatra, hogy a Románia-Magyarország, illetve a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Programok irányításával foglalkozó bizottságban Stef mellett Cristina Ster képviselje a testületet. Ő gyakorlatilag Jankó Szép István helyét veszi át, aki számtalan sikeres nemzetközi pályázatban játszott kulcsszerepet.

Az ülésen kicsit megfagyott a levegő, amikor a legvégén Alexandru Panea PDL-és tanácsos kijelentette: a kampány hevében személyes fenyegetés áldozatává lett és ezt elfogadhatatlannak tartja. Bővebben azonban kollégái unszolására sem volt hajlandó elmondani...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: