2006-07-31 19:35:15• hírek • Szatmár.ro

A fiatalság trükkje

gyUngár Anikó bűvész még ötven felett is bombanő Mi a trükkje? Szerencsére nem varázslat!

Ungár Anikó bűvész még ötven felett is bombanő. Kíváncsiak voltunk, mi a trükkje. Szerencsére nem varázslat, úgyhogy bárki utána csinálhatja.

Otthonosan mozog a fitnesz teremben. Céltudatosan vándorol egyik kondigéptől a másikig, kiválasztja a neki megfelelő súlyt, megcsinálja a maga sorozatát, és már indul is tovább.
Ungár Anikó hetente háromszor – ha összejön, négyszer – jár edzeni.

 

Ungár Anikó (bűvész)

- Negyven évesen szült. Fia, Gábor (17) színész szeretne lenni.
- Párja Ferenci Tibor bankár, akinek két előző házasságából négy fia van: Péter (18), Brúnó (16), Ármin (7) és Leó (5). A két kicsinek Anikó a pótmamája. Nagyon közel kerültek egymáshoz.
- A világ legjelentősebb színpadain lépett fel, számtalan díjat kapott. Ma is hívják fellépésekre, s emellett bűvésziskolát nyitott.
- 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság érdemrendjének lovagkeresztjét



Gyöngy: Mi a célod az edzéssel?
Ungár Anikó: Karban tudom tartani magam. Lelkileg és fizikailag is elégedett leszek tőle, szinte delíriumba kerülök. Szükségem van a mozgásra. Hozzátartozik az életemhez.

Gy.: Mikor kezdted a rendszeres mozgást?
U. A.: Negyvenhárom évesen.

Gy.: És addig?
U. A.: Soha semmit nem csináltam.

Gy.: És miért kezdted el?
U. A.: Akkor volt három éves a kisfiam. A szülés után visszanyertem az alakomat, de szükségét éreztem valamiféle edzésnek. Negyven felett az ember sok mindent elveszíthet, ami megadatott. Segítségem is volt: egy kaszkadőr barátom vezetett be a mozgás világába. Megéreztem az ízét. Jól esett. Azt láttam, hogy meg tudom tartani az alakom, sőt, akár tovább is fejleszthetem, még negyven felett is. Az izmaim megfeszültek, kitünően éreztem magam. Fizikálisan is többet bírtam, nőtt az állóképességem. Most már hozzátartozik az életemhez. Olyan, ahogyan beosztom, mit eszem.

Gy.: Azelőtt idő hiányában nem sportoltál?
U. A.: Nem. Egyszerűen nem volt képben, nem volt még fontos. Se a kilóim, se az izomtónusom nem indokolták.

Gy.: Miért pont a súlyzós edzést választottad?
U. A.: Egy bizonyos kor fölött klasszikus vagy aerobik formájú tornával az állóképesség növelhető, de igazi testformálást, izomtónus növekedést csak a testépítő tornával lehet elérni.

Gy.: A párod nem veszi rossz néven, hogy nem csak ő létezik számodra?
U. A.: Nem, sőt, természetesnek veszi, hiszen ő is edz. Azon kívül nem ragaszkodom mereven az edzés időpontjához, át tudom rakni egy másik napra, ha úgy adódik.

Gy.: Egészségesen is táplálkozol?
U. A.: Igen. A táplálkozás jóval korábban vált fontossá számomra, mint a testedzés. A 70-es években, külföldi turnéim során érintett meg az egészséges táplálkozás, főként a makrobiotikus életforma. Nem vagyok túlzottan következetes, de pontosan tudom, mi az, amit szükséges enni, és mi az, ami felesleges.

Gy.: Mi a felesleges?
U. A.: A disznóhús és az összes vörös hús. Nekem bőven elég a csirke vagy a pulyka melle, de főleg a halakat részesítem előnyben. Nagyon sok magot eszem, rengeteg gyümölcsöt. És persze zöldséget, abszolút nyersen. Olyan edényeim vannak, amelyekben víz- és sómentesen tudok főzni. Nem is tudod elképzelni, milyen fantasztikusan finom úgy a krumpli.

Gy.: Próbálod rávenni a családodat is az egészséges táplálkozásra?
U. A.: Mivel ezek az edényeim vannak, így főzök. Nagyon zsírmentesen, nagyon sómentesen.

Gy.: Szeretik? Fiad van, és a párodnak is fiai vannak.
U. A.: Szeretik.

Gy.: Mit teszel annak érdekében, hogy fiatal maradj?
U. A.: Azt hiszem, az ember ezt nem teszi. Vagy naprakész tud maradni valaki mentálisan, vagy nem. Vannak emberek, akik kifejezetten megélik a koruk hozadékát. Én nagyon odafigyelek magamra, főleg negyven éves korom óta. Úgy tíz éve figyelek arra, hogy mit teszek a fürdővízbe, hogy mivel krémezem a testemet, de hiszem azt, hogy a táplálkozás nagyon befolyásolja a bőr állagát, a ráncokat.

Gy.: Mi az a luxus, amit megengedsz magadnak?
U. A.: Mostanában nagyon jó és nagyon finom krémeket használok. Úgy gondolom, ötven fölött ez fontos.

Gy.: Melyik az a plasztikai műtét, amit megcsináltatnál?
U. A.: Szerencsés arcberendezésem van, még nincs szükségem ilyesmire. De ha eljönne az ideje, ki tudja? Ha még sokáig színpadon leszek – bár már nem akarok minden áron színpadon maradni –, talán a felső és az alsó szemhéjplasztikát. De ha igénybe vesszük a kozmetikai ipar nyújtotta kés nélküli eszközöket, ma már sok mindent el lehet kerülni. És nem mindegy, hogy mit étkezünk, hogy milyen az életritmusunk, hogy boldogok vagyunk-e vagy sem, hogy szerelemmel éljük-e meg a munkánkat. Ha mindez megvan, látszik a vitalitásban, a kisugárzásban – ez fél szépség.

Gy.: Ha rád nézek, azt gondolom, elégedett vagy.
U. A.: Abszolút. Jól érzem magam, nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok. Erre vágytam. Szerencsés életutat tudhatok magaménak. És nem azt gondolom, hogy volt, hanem azt, hogy van. Van perspektíva. Minden jó időben történt: a késői gyerekszülés, a párkapcsolatom is. A mostani váltásnak is itt volt az ideje. 1911-ben épült ódon házamból egy Bau Haus-villába költözöm. Ez nagy stílusváltás, de talán még nagyobb, hogy egy mozgalmas, fiúközpontú világ lépek be.

Gy.: Nem nehéz?
U. A.: Nem. Sütő Enikő barátnőm mondta : „Na látod, ezért vagy te fiatal. Mert két másodperc alatt tudsz váltani.” Azt hiszem, a fiatalság ebben rejlik: hogy tudj és merj váltani.

 

Gyakorlatok


Törzsforgatás súlyzórúddal.

A törzs izmait mozgatja meg, eltünteti az úszógumit.

 

Lábzárás 10-15 kg súllyal.

A comb belős izmai formálhatók ezzel a gyakorlattal.

3x14

 

Könyökzárás 15-20 kg súllyal.

A mell és a kar izmait erősíti.
Szexi dekoltázst varázsol.

 

Térdhúzás függés- ben. Nehéz, de hatá- sos, ha lapos, izmos hasra vágyunk.

 

Lehúzás 10-15 kg súllyal.

A hát és a váll izmait dolgoztatja meg, különösen a deltaizmot.

 

Kitörés 2x5 kg súllyal.

Ezzel a gyakorlattal gyönyörű lesz a combja, formás a popsoja.

Lépjen előre, mintha le akarna térdelni, majd zárja a lábát.

3x14

 

Ellipszis tréner.

A súlyzózást félórás kardiotréninggel fejezi be.

Az ellipszis tréner a kedvece, de szokott a lépcsőzőgépen is taposni.

Futni nem szeret.

 

Felülés ferde padon.

Az egyenes hasizmokat dolgoztatja meg.

Az eredmény: lapos has. 3x14

 

Karhajlítás 4-6 kg súllyal.

A tricepszet erősíti.


Figyelem! Karja legyen a füle mellett. 3x14

 

Láblendítés hátra 20 kg súllyal.

Ha gömbölyű popóra vágyik, ezt csinálja. 3x14

 

Mi a makrobiotika?

George Oshawa ésMichio Kushi a tradicionális japán étkezés alapján dolgozta ki ezt a Yin-Yang egyensúlyt optimálisan szolgáló étkezést. A fő energia bevételi forrást a teljes értékű gabonafélék adják, valamint a levesek, a zöldségek és a hüvelyesek. Alkalomszerűen fogyaszthatók a halak és tengeri herkentyűk, a gyümölcsök, és az olajos magvak.
Még több info: makrobiotika.lap.hu


Detrői Krisztina, gyöngy

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: