2018-08-30 11:58:09• hírek • MTI

A fiatalkori dohányzás és italozás károsítja az artériákat

Brit kutatók szerint már 17 éves korra látható károsodást okoz az artériáknak a fiatalkori dohányzás és az alkoholfogyasztás.

A vizsgálatok kimutatták, hogy már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, amely a későbbi szív- és érrendszeri problémák, mint a stroke és a szívroham növekvő kockázatát is megnöveli.


A szakemberek ugyanakkor azt is kimutatták, hogy ha a tinédzserek felhagynak a dohányzással és az ivászattal, az artériák ruganyossága visszatér a normál állapotba – adta hírül a BBC News. A University College of London (UCL) kutatói 2004 és 2008 között gyűjtött adatokat tanulmányoztak a vizsgálat során. A kutatásba bevont több mint 1200 kamasz részletesen beszámolt dohányzási és alkoholfogyasztási szokásairól, majd átestek egy artériavizsgálaton.A szakemberek kimutatták, hogy gyakrabban fordult elő az artériák merevedése azoknál, akik naponta többdoboznyi cigarettát elszívtak, és emellett „rohamivók” voltak, mint azoknál, akik egy nap kevesebb, mint 20 alkalommal gyújtottak rá, és két egységnél kevesebb szeszes italt fogyasztottak. A felmérésből kiderült, hogy az alkoholfogyasztók többsége leginkább sört ivott.


Már nagyon fiatal korban megtörténik az erek sérülése a dohányzás és az alkoholfogyasztás miatt, a kettő együttesen még nagyobb károkat okoz – hívta fel a figyelmet Marietta Charakida, a UCL kardiológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Kutatások ugyan kimutatták, hogy a fiatalok kevesebbet dohányoznak az utóbbi években, de a tanulmány szerint minden ötödik tinédzser dohányossá válik 17 éves korára. Azokban a családokban, ahol a szülő is dohányzik, a kamaszok is nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára – tette hozzá.


Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: