2006-02-05 16:48:21• hírek • Szatmar.ro

A férfiak elhíznak a terhesség alatt

Néhány majomfaj hímje meghízik, míg párja kölyköt vár. Ez az embereknél is megfigyelhető.

Wisconsini kutatók megfigyelték, hogy néhány majomfaj hímje meghízik, amíg párja kölyköt vár. A rejtélyes többletsúly akár 10 százalék is lehet. Mindez az embereknél is megfigyelhető.

A Szent Imre Kórház lipid részlegének vezető főorvosa szerint az apaság együttműködést vált ki a férfiakból a terhesség alatt. Mivel a nők is többet esznek, ha gyermeket várnak, a férfiak ebben is társaik – mondta Pados Gyula az InfoRádióban. Hozzátette: vannak anyák, akik 20-25 kilót is felszednek a terhesség alatt.

A súlynövekedésnek viszont pszichológiai okai is lehetnek. Nemcsak anyaságérzés, hanem apaságérzés is van – közölte a főorvos. A férfiak ilyenkor önkéntelenül is átveszik a terhes feleségükre jellemző attitűdöket. Gyakran derékfájásra, hasi panaszokra, vagy hátfájásra panaszkodnak. Az is előfordul, hogy megnő a hasuk. A panaszok a szülés után elmúlnak. Pontos felmérés még nem készült arról, hogy a férfiak mennyit szednek fel párjuk terhessége alatt.

Az Egyesült Államok kutatói a majmokról készült vizsgálatukat egy embereken végzett kutatás biológiai alapjának szánták.

Pados Gyula elmondta: először statisztikailag kell felmérni, hogy az embereknél mennyire jellemző a súlygyarapodás, majd pontosítani kell, milyen változást vált ki a férfiakból a gyermekvárás. Például hormonális változás biológiai okokból biztos nem zajlik le a szervezetükben. Pszichés alapon viszont még ez is előfordulhat - tette hozzá.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: