2011-03-11 11:18:28• hírek • Póti Orsolya

A fényűző Monaco

Léteznek úgynevezett miniállamok Európában. A legtöbb közismert, hiszen gyakran esik szó róluk, de vannak olyanok is, amelyekről szinte alig tudunk valamit. Olvasóinkat most egy igen közismert és látnivalókban gazdag törpeállamba, Monacoba kalauzoljuk.

Monaco hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, mely valóságos metropolisz a maga több mint harmincezer állandó lakosával. Franciaország déli részén, a Riviérán helyezkedik el. Monaco valóságos adóparadicsom. Az állampolgároknak nincs személyi jövedelemadó kötelezettségük, de más pénzügyi kedvezményeket is életben tartanak. Nem csoda, hogy gazdag emberek tömegei élnek itt...

A hercegség fő bevételi forrása a turizmus, elég csak a Forma 1-es futamokra, a tengerparti luxus üdülőövezetekre és a kaszinókra gondolni. Érdekesség, hogy itt működik 1856 óta a mai kaszinó őse, a monte-carlói kaszinó, mely III. Károly herceg tiszteletére kapta a nevét.

A tengerbe nyúló félsziget 60 méter magas sziklaszirtjén áll a hercegi palota látványos tróntermével, tükörfolyosójával és gazdag Héraklész-galériával. Monaco mindenkori hercegének, jelenleg Albert hercegnek, és családjának az otthona. Minden nap délben megtekinthetik itt a látványos őrségváltást. A palota építése 1215-ben kezdődött, eredetileg erődítménynek szolgált. A Hercegi Palota gyakorlatilag egy nagy komplexum, a főudvarral, több toronnyal, szalonokkal és kápolnával.

Az Óceanográfiai Múzeum 10 éven keresztül épült 1910 és 1912 között. Az Albert herceg által alapított monumentális múzeum legalsó szintjén lévő akváriumban a Földközi-tenger színes, szép halai, polipjai, és murénái csodálhatók; a középső szinten bulvárfelszerelések és bálnacsontvázak láthatóak, míg a legfelső szinten egy kiállítás tekinthető meg az óceánok világáról.

A palotán és az Oceanográfia Múzeumon kívül a turisták ellátogathatnak gyönyörű botanikus kertbe és a japán kertbe várja, ahol tavacskákat, vízeséseket, egzotikus fákat, növényeket, és virágokat csodálhat az utazó.  Charles Granier volt az építésze a Monte-Carlói Operaháznak, mely annyira jól sikerült, hogy szépségét látva felkérték a tervezőt a Párizsi Operaház megépítésére is.

Monaco gyönyörű környezete és kellemes klímája sok turistát csábít évről évre, de többségben azok látogatják, akik megengedhetik a fényűzést a csillogást. A teljes atmoszféra, a patinás épületek is jólétet juttatják a turisták eszébe.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: