2019-04-16 13:07:33• hírek • Bede Emőke

A felvidéki kitelepítettekre emlékeztek a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban

A felvidékről kitelepített magyar emléknapját minden év április 12-én tartják a Magyar Országgyűlés 86/2012-es határozata alapján. Ebben az évben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is csatlakozott a magyar nyelvterületen szervezett megemlékezésekhez egy, a kitelepítés viszontagságait megidéző előadás bemutatása által.

„1947-ben megközelítőleg százezer magyart telepítettek ki a Felvidékről, és ennek szeretnénk most emléket állítani. Nagyon nincs benne a köztudatban ez az esemény, és ahogy a Gonzeczky János történetével kapcsolatban tettük, úgy ezt is szeretnénk megismertetni a diákokkal. Célunk, hogy a vérzivataros huszadik századot ismerjük meg és legyünk tisztában történelmével” – mondta el a Szatmár.ro kérdésére Csorján Árpád, a tanintézmény egyik történelemtanára, ki egyben a kedd délutáni esemény koordinátora is volt. Hozzátette: a kedden délután bemutatott darab annak köszönhetően valósulhatott meg, hogy az iskola sikeresen pályázott a Rákóczi Szövetség, a témával kapcsolatban kiírt pályázatára.


A megemlékezésnek a díszterem adott otthont, ám a közönség soraiban ez alkalommal nem csak kölcseysek foglaltak helyet, hanem a Hám János Római Katolikus Elméleti Líceum diákjai is. Az előadás során a Magyar kálvária című dokumentumfilmből vetítettek részleteket, melyeket a túlélők emlékirataiból történő felolvasás tett még érzékletesebbé. Zárszóként Csorján Árpád abbéli reményének is hangot adott, hogy ezen kezdeményezéssel sikerül hagyományt teremteni, és a következő években is ilyen szép számban gyűlnek majd össze a diákok, hogy a felvidéki kitelepített magyarokról megemlékezzenek.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: