2019-09-03 11:02:39• hírek • Bede Emőke

A felsőfokú végzettség sem jelent egyenes utat a jó munkahelyhez

Összesítette a júliusi adatokat a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM): kiderült, júniushoz képest csökkent a munkanélküliségi ráta, jelenleg 2,27 százalékon áll a mutató.

Július 31-én 3357 személyt tartottak nyilván a AJOFM adatbázisában, melyből 1518-en voltak nők. Közülük azonban nem kap mindenki munkanélküli támogatást, a segélyben részesültek száma csak 365 volt az elemzett időszakban. Természetesen a valóban munkaképes, de állás nélküli személyek száma ettől jóval több a megyében, viszont az ügynökséghez csak ennyien jelentkeztek be.


Ami az iskolai képzettséget illeti, továbbra is azok vannak a legtöbben, akik iskolába egyáltalán nem jártak, vagy kizárólag elemei oktatásban vettek részt, magyarán szólva csak négy osztályt végeztek el. A munkanélküli 59,25 százaléka ebbe a csoportba tartozik, 26,6 százalékuknak pedig csak az általános iskolát sikerült befejezni. Líceumba 6,70 százalékuk, szakiskolába pedig 5,12 százalékuk járt. A közel 3400 munkanélküli személy 2,53 százaléka pedig felsőfokú képzésben is részt vett.


Az oktatási rendszerből teljesen kiesőkre nézve sajnálatos tény, hogy az ügynökség által indított tanfolyamokon sem tudnak részt venni alacsony iskolázottságuk miatt. Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy sokan a román nyelv ismeretének hiánya miatt nem tudnak álláshoz jutni, ugyanis már az interjún kiesnek a lehetséges jelöltek közül -mondta el korábban az ügynökség vezetője, Simona Dersidan egy korábbi beszámolójában.
 

Annak függvényében, hogy milyen könnyen vagy éppenséggel nehezen lehet ezeket az álláskeresőket munkához juttatni, az ügynökség több alcsoportba sorolta be az általa nyilvántartott munkakeresőket. Az adatbázisban szereplő személyek közül 1922-nek csak nagyon nehezen lehet munkahelyet találni, 1366-nak nehezen, 31-nek közepes nehézségű erőfeszítéssel, 38-an pedig a könnyedén munkához juttathatók kategóriájában tartoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: