2016-01-20 19:24:11• hírek • Szatmár.ro

A felnőtté válás küszöbén, a végleges búcsú előtt - Szalagtűző a Hám Jánosban

A legenda szerint egy selmecbányai mérnökiskola végzős hallgatóit jelölték meg szalaggal, hogy megőrizzék az iskola emlékezetét. A 19. században divattá vált, a 20. századra általánosan elterjedt, s a szalag tűzése még a 21. században is az iskolához tartozást - és egyben a felnőttkor kezdetét jelöli.

Verssel és énekkel búcsúztatták a végzősöket szerdán a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI. osztályosai. A búcsúzásból az elemi osztályosok sem maradtak ki, akik a végzősök fotói alapján megjósolták, hogy kiből mi lesz, ha felnő.

Czier Andrea XI. A osztályosai és Gózner Enikő XI. B-sei közös műsorral búcsúztak a végzős diákoktól. Ugyan a tényleges elválás, a ballagás még messze van, az iskolában minden évben tartanak szalagtűzőt, felszalagozva a felnőttkor küszöbén álló fiatalokat.

Idén 41 diák búcsúzik az iskolától: a humán-teológia szakos, Trepszker Erika vezette XII. A osztályban 15-en, a természettudományok szakos, Koczinger Éva vezette XII. B osztályban 26-an fejezik be középiskolás tanulmányaikat.

Az iskola dísztermében a búcsúztatók beszédében a rengeteg izgalomra, tanulásra és vidám percekre emlékeztették a végzősöket. "Az iskolában töltött idő alatt nem csak tudást, de nevelést is kaptatok. A felnőtt élet megkezdédével pedig nem szabad elfelejteni a helyes utat, amin az iskolában elindítottak és amin eddig haladtatok, életetekkel pedig példát kell mutassatok másoknak" - búcsúztak a végzősöktől az egy évvel fiatalabbak.

A folytatásban dalok, versek hangzottak el, majd következett a szalagtűzés ceremóniája. Minden végzős szíve fölé került az iskola nevével feliratozott szalag.

Rendhagyó módon ezzel nem ért véget az ünnep. Az esemény zárásaként az oktatási intézmény elemisei kaptak szót - igaz, csak filmben. Az egykori Gyerekszáj című műsor jutott sok felnőtt eszébe, amikor a végzősök képei alapján a kicsik megjósolták, hogy kiből mi lesz, ha felnő.  Kit híres labdarúgónak, kit bányásznak, ékszerésznek, gyógyszerésznek vagy éppen taxisofőrnek láttak a jövőben a gyerekek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: