2011-02-23 08:47:16• hírek • MTI

A felmelegedés miatt drágul a hajózás

Az éghajlatváltozás a partmenti területek elárasztásával és az emberi egészségre gyakorolt negatív hatásával várhatóan tetemes anyagi károkat okoz majd. Most kiderült, hogy várhatóan a hajózás költségei is megnőnek.

A Science magazint kiadó Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves találkozóján arról számolt be egy kutató, hogy az éghajlatváltozás eredményeképp egyre több kagyló és más élőlény akaszkodik majd a hajók felületére, ami milliárdokkal is növelheti a hajózás költségeit világszerte - írja a magazin hírportálja.

Egy nagy hajón a kívülről ráakaszkodó potyautasok - az algáktól a kagylókon át egészen a korallokig - súlya akár tíz tonnát is kitehet - mondta Susan Williams, a Kaliforniai Egyetem tengerökológusa a találkozón. Ez pedig tetemes költséggel jár: egy tanulmány szerint az amerikai hajózási ipar több mint 36 milliárd dollárt költ évente a megnövekedett súly okozta többlet üzemanyag-fogyasztásra vagy tapadásgátló festékre, amely megakadályozza az élőlények megakaszkodását. És ebbe a költségbe még nem számít bele a hajótestek rendszeres lekapargatása, ami 4,50 dollárba kerül négyzetméterenként.

A jövőben ezek a költségek tetemesen megnőhetnek Williams szerint. Laboratóriumi kísérletekben, amelyek során a 2100-ra várt körülmények szimulációjához tengervizet melegítettek 3,5 Celsius fokkal a mai átlag fölé, a jellemzően hajótestekre kapaszkodó életközösségek tagjai kétszer olyan ütemben nőttek, mint a mai körülmények között. Ezen kívül az élőlények vastagabb rétegben is rakódtak fel a felületre.

Az eredmények fényében valószínűsíthető, hogy a jövőben gyakrabban lesz szükség a hajótestek karbantartására, ami tovább növeli a működési költségeket. Az is elképzelhető, hogy már az elmúlt évek felmelegedése is fokozta a hajótestek rutinszerű karbantartásának gyakoriságát - vélekedett Williams. Tíz évvel ezelőtt ugyanis a lakóhelyén élő hajótulajdonosok csak háromhavonta kaparták le hajójukat, míg ma már havonta van szükség erre a procedúrára.


Drágulni fog a hajózás az éghajlatváltozás miatt
Drágulni fog a hajózás az éghajlatváltozás miatt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: