2017-04-06 08:19:29• hírek • (x)

A felhő tárhely fejlődése

A felhős adattárolás jelen állapota még közel sem mondható véglegesnek. A felhő egyre csak növekszik, ami szükségessé teszi azt is, hogy a felhőt támogató technológia is fejlődjön, hiszen egyre nagyobb adatmennyiségeket tárolunk.

A felhő kapacitását azonban hardverelemekkel is meg kell támogatni, hiszen nevével ellentétben a felhőben tárolt adatok nem a levegőben lógnak, hanem fizikai egységeken, melyeket az internet segítségével érhetünk el.

A felhő előnyei

A felhő tárhely használata számtalan előnnyel rendelkezhet. Az adataink éjjel-nappal rendelkezésre állnak, gyakorlatilag bárhonnan elérhetőek. Elegendő hozzá egy internetkapcsolat és a belépési adatok ismerete.

Nem kell aggódnunk amiatt, hogy az adattároló számítógépünk összeomlik és elvesznek az adataink, mivel azokat egy szakértői stáb folyamatosan karbantartja, függetlenül attól, hogy mi éppen hol vagyunk, és mit csinálunk.

A szolgáltató szempontjai

A felhőszolgáltatás a felhasználói oldalról rém egyszerűnek tűnik, hiszen ez a célja is. Azonban a szolgáltató számára ez folyamatos kihívásokat jelent. A felhasználói igények alapja általában a tárhely mérete.

A tárhely igény fokozatosan nő, arról nem is beszélve, hogy a felhőben történő adattárolás általában többszörös kapacitást igényel. Annak érdekében, hogy egy hardveres meghibásodás esetén ne veszítsünk adatokat, a felhőszolgáltatónak mindenképpen gondoskodnia kell arról, hogy az adatok biztonságban legyenek.

Leegyszerűsítve tehát az adatokat több helyen is tárolni kell. Még ha csak egy biztonsági mentésről is beszélünk, ez akkor is azt jelenti, hogy 1 bájtnyi adatunk, legalább 2 bájtnyi tárhelyet emészt fel.

A másik lényeges szempont ugyanakkor a biztonság. Valószínűleg senki nem szeretné, ha a felhőben tárolt adataihoz illetéktelenek is hozzáférnének. Gondoskodni kell tehát a biztonsági szoftverek és egyéb megoldások rendszeresen karbantartásáról is.

Melyek a fő fejlődési irányok

Láthatjuk, hogy van hová fejlődni. A legnagyobb kihívást azonban mégis a hardver támasztja.

Napjainkban körülbelül 8-10 zettabyte-nyi digitális információ található világszerte, melyhez egyre nagyobb mértékben járul hozzá a felhő. Az informatikai szakértők és jövőkutatók szerint 2020-ra ez a szám körülbelül 44 zettabyte-ra növekszik.

Világosan levezethető, hogy a jelenlegi összes adattárolásra szolgáló hardverünket meg kell ehhez minimum négyszereznünk, ami közel sem egyszerű feladat.

Felhasználóként mi ebből valószínűleg azt fogjuk érzékelni, hogy a tárhelyek árai folyamatosan csökkennek majd, talán kicsit nagyobb mértékben, mint eddig jellemző volt.

A felhőben elérhető adatmennyiség pedig várhatóan tovább fog nőni, amelynek eredményeképpen még inkább igénybe is fogjuk venni a felhő kapacitását. Az egyre több felhasználó azonban egyre nagyobb biztonsági problémákat is jelent majd, ami ösztönzi az IT biztonság fejlődését is.

Azt tehát egyértelműen kimondhatjuk, hogy a felhő fejlődése mindannyiunk életére hatni fog, és a változások pozitívnak tekinthetőek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: