2014-02-17 14:03:28• hírek • Szatmár.ro

A félelem és a stressz kapcsolata

Divatos kifejezés a stressz. Napjainkban szinte minden problémát a stressz számlájára írunk, amolyan trendi kifejezés lett. Szinte divatbetegség lett, amire rá lehet kenni gondjaink, félelmeink kialakulásának okát.

Valójában nem is gondolunk bele, hogy a stressz fogalma mit takar. Jobbik esetben van némi elképzelésünk arról, hogy mi váltja ki a stresszt, mit érzünk stresszes élethelyzetekben stb., de gondoljunk bele, hogy naponta hányszor beszélünk a stresszről. A stressz is egy fogalom, amit például a boldogsághoz viszonyítva, jóval gyakrabban használunk. A stresszt negatívumnak tekintjük, ő életünkben a rossz mumus. Emberek millióit tartják megannyi tényezők a stressz állapotában.

A stresszt a XXI. század által megalkotott betegségnek titulálják. Tulajdonképpen egy genetikai hozomány, amit a félelem vált ki az élet folyamatos és elkerülhetetlen változásaira adott válaszreakcióként. A naponta bennünket ért úgynevezett „stresszorok" egyéntől függően próbára teszik tűrőképességünket, a stressz pedig mindig kapóra jön, amiért saját érzéseinkért nem akarunk vagy nem tudunk felelősséget vállalni.

Természetesen a stresszre mindenki eltérően reagál, viszont tény az, hogy a folyamatos stresszhatások idővel megbetegítenek. Az utóbbi években a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a stressz és a félelem szoros kapcsolatban vannak egymással. Abban az esetben, ha mindennapjainkból fokozatosan kiiktatnánk a félelmet, a stressz is feloldódna. A stressz, a félelem és a szorongás egyenes következménye egyes pszichoszomatikus betegségek kialakulása.

Annak érdekében, hogy a stresszt kiiktassuk, naponta kísérletet kell tennünk arra, hogy egy-egy stresszhelyzetben tudatosan megkérdezzük magunktól, mi az amitől és amiért félünk? Miért engedjük, hogy a stressz úrrá legyen rajtunk és elszívja az energiánkat? Némi gyakorlást követően már-már rutinszerűen meggátolhatjuk, hogy a stressz tönkretegye az életünket és elérhetjük, hogy helyét a belső nyugalom, kiegyensúlyozottság vegye át. Az, aki békében van önmagával, nyugodtabb, tehát nem fogja feleslegesen stresszelni magát.

Amikor szorongunk és stresszesek vagyunk, feladatainkat elrontjuk vagy kapkodunk. Ha viszont nyugodtak vagyunk, minden adódó nehézséget könnyűszerrel megoldhatunk. A szorongás, a félelem és a stressz oldására számtalan módszer áll a rendelkezésünkre, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt. Ne engedjük, hogy mindennapjainkat a stressz uralja és életünk felett átvegye az irányítást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: