2012-10-25 15:40:05• hírek • Póti Orsolya

A fájdalomból kivezető út állomásai képekben

Rainer Máté budapesti festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás október 31-én a Szatmárnémeti Művészeti Galériában. Romániában ez lesz a művész első önálló bemutatkozása.

Rainer Máté grafikáinak és festményeinek ad otthont október 31-től a Szatmárnémeti Művészeti Galéria. A kiállítás megnyitójára szerda délután 17 órától kerül sor, melynek keretében Muhi Sándor tanár úr méltatja a festőművész munkásságát.

Rainer 1999-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festőművész és vizuális nevelőtanár szakjain. 1995 óta rendszeres részt vesz kiállítóként a művészeti életben. Csoportos kiállításokon szerepelt Ázsiában (Kína, Malaysia) és Európa jó néhány országában. Munkái megtalálhatóak az Egyesült Államoktól kezdve, Egyiptomon át számos európai gyűjteményben és magánszemélynél.

„Rendszerint sorozatokban gondolkodom, amelyek egy adott téma köré csoportosulnak. Ezt folyamatosan befolyásolja az engem ért élmény és érzelmi állapot. Jelen kiállítás anyagát az elmúlt három év anyagából válogattam. Így található benne számos olajkép 2010-ből - amikor a bibliai figurák, szentek foglalkoztattak. Az ember állandó, visszatérő szereplő képeimen. Általában magányos alak, aki egyedül küzd meg az élet viszontagságaival. Téren és időn kívül helyezkedik, környezete nem utal soha konkrét helyszínre" - nyilatkozta a festőművész.

Rainer nagyméretű sorozatát 2011-ben kezdte. Témáját tekintve a gyötrődésből és fájdalomból kivezető út állomásait vonultatja fel. Alkotásai előtt nem készülnek vázlatok, nincsenek megelőző tanulmányok.

„Gyakran órákat töltök el „csak" ülve a kép előtt. A különböző felületek kialakítása, kicsit a dekorativitás felé való elbillenés jellemző a háttér megmunkálásánál. A szimbolika és a mögöttes tartalom, olykor a humor és az irónia szintén tetten érhető az alkotásokban" - vallja a művész.

Grafikái merőben eltérnek a festményektől. Színviláguk a minimálisra redukált. Gyakorlatilag fekete vonalak és foltok kavargása a fehér papíron. Ritkán egy kis vörös és arany színnel kiegészítve. Fontos az egyénileg kialakított vonalháló, azok folyamatos örvénylése, kavargása. Tematikáját tekintve viszont szorosan kapcsolódik a festményekben megjelenő gondolati síkhoz. Egyszerűek, letisztultak és lényegre törőek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: