2012-11-07 13:08:57• hírek • Póti Orsolya

A dunai svábok betelepítésének 300. évfordulójára emlékeznek

A Szatmári Német Demokrata Fórum mellett a Szatmár Megyei Múzeum is megemlékezik a svábok betelepítésének 300. évfordulójáról. A múzeum szervezésében idén májusban tudományos konferenciára került sor, november 9-én pedig a svábság történetét bemutató kiállítás nyílik a Vécsey-házban.

A svábok betelepítésének 300. évfordulója alkalmából Szatmár megyében számos olyan kulturális rendezvényre került sor, amely betekintést engedett a szatmári svábok kultúrájába, életfelfogásába és alkalmat adott arra, hogy jobban megismerhessük ezt a népcsoportot.

Hasonló jellegű esemény veszi kezdetét november 9-től a Szatmár Megyei Múzeum és partner intézményei szervezésében. Pénteken, délután 17.00 órától „A dunai svábok. A XVIII. századi betelepítés" címmel nyílik kiállítás a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén, a Vécsey-házban. A rendezvény keretében bemutatásra kerül a „A dunai svábok 300 éve Szatmár területén" című kötet, amely a májusi konferencián bemutatott dolgozatokat tartalmazza.

A pénteki rendezvényt november 8-án egy gyűlés előzi meg, amelyen részt vesznek a szervező intézmények képviselői, így a Szatmár Megyei Múzeum, az Ulmi Dunai Svábok Központi Múzeuma, a temesvári Banat múzeum, az Aradi Múzeum Komplexum, a resitai Banat Montana Múzeum, az újvidéki Voievodinei Múzeum, valamint a Pécsi „Janus Pannonius" Múzeum vezetői és muzeológusai.

A Megyei Múzeum dísztermében megrendezésre kerülő tanácskozás keretében olyan, a kiállítással kapcsolatos témák merülnek fel, mint a kiállítás katalógusának megszerkesztése, egy a rendezvényt népszerűsítő weboldal készítése, illetve a rendezvény turisztikai vonatkozásai.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a kiállításra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: