2014-10-18 11:17:11• hírek • Kocsis Zoltán

A duális oktatás meghonosításáról tárgyaltak az érintettek

A duális oktatás meghonosításáról tárgyaltak az érintettek pénteken a Szatmár Megyei Kormánybiztosi Hivatalban: a nyugat-európai minta gyakorlatba ültetését a prefektúra teljes vállszélességgel támogatja.

Eugeniu Avram kormánybiztos hívására a megbeszélésen részt vett Claudiu Mondici főtanfelügyelő, Adriana Dinga szakoktatásért felelős tanfelügyelő, Marcel Marusca, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség aligazgatója, továbbá Dan Brumboiu a Német-román Gazdasági Egyesület megyei elnöke és Markos Tibor, a Kisiparosok Kamarájának vezetője. A találkozón részt vett továbbá Knecht Csaba, a Polipol bútorgyár igazgatója is. Jelenléte azért fontos, mert ez az egyetlen olyan vállalkozás Szatmár megyében, amely szerződésben áll egy oktatási intézménnyel - nevezetesen a nagykárolyi Simion Barnutiu Iskolaközponttal - és közösen sikerrel alkalmazzák a duális képzési formát.

A duális képzés sikeréhez a tanügyi és a gazdasági szereplők egyenlő mértékű szerepvállalására van szükség. A fent említett esetben ez úgy működik, hogy az iskola diákjai rendszeresen gyakornokoskodnak a nevezett bútorgyárban.

Eugeniu Avram a beszélgetés során azt javasolta, a szereplők igyekezzenek intenzívebben tájékoztatni a gyerekeket, szülőket. Meg kell ismerniük, melyek a megye munkaerőpiacának szükségletei és melyek a szakképzés előnyei. A felállított ütemterv szerint ugyanakkor januárig az érintetteknek fel kell mérniük, milyen területeken van szükség szakemberekre.

Tudni kell, hogy fejlett nyugat-európai országokban, mint például Ausztria vagy Németország, már évtizedek óta sikerrel alkalmazzák a duális képzést. Ennek lényege dióhéjban, hogy a diákok nem csak elméleti, de gyakorlati képzést is kapnak, rendszeresen inaskodnak különböző cégeknél.

Ezt a rendszert szeretné meghonosítani Szatmár megyében a prefektúra, főleg, mert a munkaerőpiacon lévő német cégek ezt igénylik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: