2018-04-10 08:03:56• hírek • MTI

A dohányzási tilalom látványosan csökkenti a megbetegedéseket 

A vendéglátóipari helyeken egy éve életbe léptetett dohányzási tilalom több mint tíz százalékkal csökkentette a dohányzáshoz köthető megbetegedéseket a cseh egészségügyi statisztikai intézet adatai szerint. A legnagyobb csökkenést a 60 éven felüliek körében mutatták ki.

A tilalom múlt év májusában lépett életbe. A szakemberek a 2016. és 2017. július–szeptember közötti adatokat összevetve állapították meg, hogy a 60 éven felüliek esetében kicsivel mintegy 13 százalékkal kevesebb embert szállítottak kórházba szívroham miatt, és közel 12 százalékkal kevesebbet iszkémiás szívbetegségek – amelyek a szívizom elégtelen vérellátása miatt alakulnak – és mellkasi fájdalom miatt.


A 60 éven aluliak körében 16 százalékkal csökkent a szívproblémákkal küzdők száma, és több mit 10 százalékkal kevesebben szenvednek asztmás rohamok miatt. A dohányzási tilalom daganatos megbetegedésekre való hatását csak később tudják kimutatni – tette hozzá a szakember.


A dohányzás a cseh államnak mintegy 100 milliárd koronába – megközelítőleg 1000 milliárd forintba – kerül évente, miközben 60 milliárd koronát szed be a hozzá kapcsolódó adókból – mondta el Eva Kralikova, a dohányzásfüggőség-kezelési társaság elnöke. Egy dohányzó cseh naponta átlagosan tizenegy cigarettát szív el, a fiatalok tíz-tizenkét évesen kezdenek dohányozni – tette hozzá.


A fenti pozitív egészségügyi adatok ellenére a cseh képviselőház napirendre veszi a napokban a vendéglátóhelyeken és köztereken érvényes dohányzási tilalom feltételeinek lazításáról szóló törvénytervezetet. A cseh kormány nem támogatja a javaslatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: