2011-05-05 14:14:15• hírek • Póti Orsolya

A dohányzás negatív hatásait fejtegették

Celia Tincau
Celia Tincau

Kerekasztal-beszélgetésre került sor május 5-én a Szatmárnémeti „Ioan Slavici" Kollégiumban a Szatmár Megyei Drogprevenciós Központ és a Sport és Ifjúsági Igazgatóság által szervezett kampány keretében. A résztvevőknek, egy bemutató után a dohányzás negatív hatásairól beszéltek.

Celia Tinca, a Szatmár Megyei Drogprevenciós Központ szakorvosa tartott előadást csütörtök délután a dohányzás káros hatásairól a május 2-8. között szervezett fiataloknak szóló kampány keretében, amelyet „Az igazság a drogokról" elnevezésű projekt részeként rendeztek.

A részletekben gazdag bemutató követően a diákok kérdéseket tettek fel, egyesek megcáfolták a hallottakat, mások pedig egyetértettek a szakember által ismertetett tényekről.

Napjainkban aggasztóan magas a fiatalok körében a dohányzás aránya. Amint azt Tincau kifejtette, létfontosságú a dohányzás csökkentése, mert amennyiben nem sikerül leszokni minél előbb a dohányzásról, minden második fiatal a dohányzással összefüggő betegségek következtében veszti majd életét.

A Drogprevenciós Központ keretében tevékenykedő szakorvos részletesen felvázolta a dohányzás következtében fellépő betegségeket és mellékhatásokat. A diákok szembenézhettek azzal, hogy a cigarettázás nem csak a légzőszervekre, hanem a szívre, a csontrendszerre, az agyra és az immunrendszerre is rossz hatással van, és felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Ma már sokféle dohányzásról leszoktató módszert ismerünk. A dohányosok nem egyformán reagálnak a különféle módszerekre. Van akinél az egyik, van akinél a máik hatásos. Temperamentumtól, alkattól függően az egyik embert érzelmileg, a másikat racionálisan lehet meggyőzni. A dohányzásról leszokni akaró fiatalok megoldásként felvetették, hogy a mindennapi rutinokba beépült cigizés tevékenységét sporttal, különféle hobbival és önkéntes tevékenységgel válthatnák fel.




A dohányzás negatív hatásairól beszélegettek a diákok
A dohányzás negatív hatásairól beszélegettek a diákok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: