2013-10-05 16:00:18• hírek • MTI

A dohánymentesség tervét terjesztették elő Írországban

A "dohánymentes ország" tervét terjesztette elő az ír egészségügyi miniszter, aki 2025-re öt százalék alá kívánja csökkenteni a dohányzók arányát az írek körében.

Írországban, ahol 2004-ben a világon először vezették be a teljes dohányzástilalmat a munkahelyeken, a legfrissebb adatok szerint a 15 év fölötti lakosság 22 százaléka dohányzik.

James Reilly egészségügyi miniszter terve hatvan javaslatot tartalmaz, köztük például azt, hogy vezessenek be dohányzási tilalmat az olyan autókban, ahol gyermek is utazik. Bevezetné a dohányzási szabályok megsértőinek helyszíni bírságolását is. A dohánytermékek kaphatóak lennének, ám az áruk emelkedne. A terv szigorítaná az árusítást, megszüntetné például az önkiszolgáló cigaretta-automatákat - tudósított a tervezetről BBC hírszolgálata.

A miniszter szerint a dohányzás áll az első helyen a megelőzhető halálokok között Írországban, ahol évente legalább 5200-an halnak meg dohányzás okozta betegségben, ez az összes halálozások csaknem egyötöde.
A 2004 márciusában kiadott, a dohányzást minden munkahelyen megtiltó törvény a pubokra és a klubokra is vonatkozott.

Egy idén megjelent tanulmány becslései szerint a tilalom hatására 2004 óta a dohányzás okozta halálozások közül 3726-et sikerült megelőzni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: