2018-11-27 06:53:08• hírek • Közlemény

A disznóvágástól a kocsikészítésig: cserkésztábor Nagyenyeden

Ha cserkészet, akkor hagyományőrzés. Ha hagyományőrzés, akkor Pentaktív!

Az idei országos rendezvényt november 23-25. között rendezték meg Nagyenyeden. A helyi cserkészcsapat közel 350 cserkészt számlált, akik Erdély különböző pontjairól érkeztek: Brassó, Szamosújvár, Magyarlapád, Kolozsvár, Nagyvárad, Csíkszereda.

 

A cserkészek minden korosztálya megtalálta a számára megfelelőt. A fiúk már hajnalban disznót vágtak, míg a lányok lelkesen kenyeret és lángost sütöttek, megédesítve ezt az almalekvár főzésével. Majd a disznó feldarabolására került sor, ezalatt a kisebbek kézműves foglalkozásokon próbálhatták ki magukat: karácsonyi díszek és karkötők készítése, valamint fafaragás.

 

Szabadidőben sörösládákat mászhattak, beszélgethettek rég nem látott barátaikkal, vagy pedig a Csárdában melegedhettek egy bögre forró csoki mellett.

 

Szombat délelőtt négy fős csoportokba verődve csurigát készíthettek, amely meghajtás nélküli kis kocsit jelent. A versenyzők lejtős pályán kellett guruljanak, igyekezve kikerülni az akadályokat. Mindannyian együtt szurkoltak nekik, a csatakiáltások messze elhallatszottak.

 

A feszültség a pinewood derby versenyt is végigkísérte, a színes, fából készült kocsik gyorsan lecsúsztak a pályán, örömöt okozva ezzel az készítőiknek.

 

Este a nagyenyedi cserkészcsapat néptáncegyüttese fokozta a hangulatot, majd a rendezvény résztvevőinek lehetőségük nyílt kipróbálni tehetségüket a táncházban.

 

Vasárnap a legügyesebb sofőrök díjakban részesültek, majd az istentisztelet után a búcsúzkodásé volt a főszerep.

 

A rendezvény neve a görög penta, azaz öt, valamint az aktív szavaknak az összetétele. A szervezők a névadással azt üzenték, hogy ötféle programon lehet részt venni, amelyek a disznóvágás, kenyér- és lángossütés, csurigaverseny, pinewood derby és kézműves foglalkozás.

 

A programsorozatot tizedik alkalommal szervezték meg, célja a gyermekek megismertetése a tradíciókkal, ugyanis a legtöbb helyen ezeket a régi szokásokat manapság már nem tartják meg. A kenyérsütés, a lekvárfőzés vagy éppen a disznóvágás lényege nem az, hogy a gyerekek egyből megtanulják ezeket a folyamatokat, hanem leginkább az, hogy szeretettel és kíváncsisággal álljanak hozzá hagyományainkhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: