2008-07-08 12:57:39• hírek • Szatmar.ro

A pszichológus tanácsa

 Miért nehéz pszichésen leszokni a dohányzásról, és mit tehetünk ez ellen?

Rovatunk e heti számában Fleisz Kinga pszichológusnőt arról kérdeztük, hogy pszichés szempontból miért nehéz a dohányzásról való leszokás. Cikkünkben nem csupán választ adunk a kérdésre, de az is kiderül, hogyan lehet abbahagyni ezt a káros szenvedélyt.

 A dohányzás abbahagyásának nincs egy konkrét receptje, ami garantálná a végleges leszokást, azonban vannak olyan faktorok, amelyek elősegíthetik a füstmentes életet.

Akik középiskolába szoktak rá - ez a legjellemzőbb - be akartak kerülni egy társaságba, ahol ez volt a norma, őket leginkább társasági dohányosnak nevezhetjük valószínű nem gyújtanak rá otthon, csak társaságba. Vannak akik azért szívják, mert feszültséget akarnak levezetni ezáltal, vagy valamilyen érzelmi problémán próbálnak túlesni. Valójában csak azt hiszik, hogy feszültséget oldanak, pedig a dohányzás nem nyugtat, sőt egy bizonyos ideig felgyorsítja az agyműködést. Akik naponta akár több doboz cigarettát elszívnak biológia függőséggel küzdenek, ha megvonják maguktól akkor nikotinhiány lép fel. Biológiailag leszokni mégis egyszerűbb, a nagyobb problémát a pszichés berögződésék jelentik.

A legjobb megoldás ha elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor mindenképpen érezzük, hogy rá kell gyújtanunk. Ezért ennyire nehéz leszokni, mert aki társasági dohányos nem teheti meg, hogy fél évig nem megy társaságba, vagy nem tudja elkerülni a stresszhelyzeteket, aki nyugtatóhatása miatt szívja.

Az egyik legjobb leszokási módszer, ha helyettesítjük a dohányzást valamivel. Ha azt hisszük róla, hogy megnyugtat a cigaretta, akkor mozogjunk sokat, járjunk el futni, hiszen ezek az igazán stresszoldó tevékenységek. Esetleg érdemes rászokni egy ideig valami másra, mivel a cigit kézben fogjuk, illetve szánkkal szívjuk, hatásos lehet ha nyalókázunk, vagy mindig van a kezünkben egy ceruza. Egy mankót kell keresni, ami egy ideig helyettesíti azt a megszokott mozdulatot.

Általában az a tapasztalat, hogy azok szoknak le hamarabb akik, már többször próbálták. Ha már több alkalommal nekiindultunk, minden próbálkozásból tanulhatunk. Megfigyelhetjük, hogy miért szoktunk vissza újra, melyek a folytonos buktatók, így kiküszöbölhetjük a rizikókat.

Érdemes ellenérveket szem előtt tartani, például, hogy mennyire káros a füst az egészségre, illetve, hogy mennyi pénzt megspórolhatnánk, ha nem kellene rá költeni. Lehet tapasszal, helyettesítő praktikákkal próbálkozni, azonban tisztán kell lássuk, hogy valóban fel akarunk-e hagyni ezzel a szokásunkkal, mert valódi akaraterő hiányában szinte lehetetlen, hogy sikerülni fog.

A pszichológusnő elérhetőségéért írjon bizalommal a szatmar@szatmár.ro e-mail címre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: