2017-08-29 15:28:52• hírek • MTI

A diplomácia főként a jövő évi centenáriumra és a 2019-es román EU-elnökségre készül

A román diplomáciának főként az 1918-as egyesülés százéves évfordulójára, valamint a 2019. első félévi román EU-elnökségre kell készülnie - jelentette ki kedden Teodor Melescanu külügyminiszter.

A tárcavezető a román diplomácia kedden kezdődött kétnapos, hagyományos évi értekezletén beszélt erről. Közölte, hogy az említett feladatok mellett fontosnak tartják Romániának az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem állandó tagságára, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagságára benyújtott pályázatát is.

Melescanu hangsúlyozta: a román diplomatáktól az eredményekre jobban összpontosító gazdasági diplomáciát vár el. A román EU-elnökségről kifejtette: Bukarest érdeke, hogy fellendítse az uniós fejlesztési politikákat az EU gazdasági konvergenciája és európai integrációjának mélyítése érdekében.

Rámutatott, hogy Romániának aktívabban kell érvényesítenie nemzeti érdekeit az EU jövőjét illetően, de a tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokban is. Úgy vélte, hogy az EU-elnökség történelmi lehetőség a román külpolitika számára.

Közölte, hogy Románia jó viszony ápolására törekszik Oroszországgal, de ennek két előfeltétele van: a kölcsönös tisztelet, valamint a nemzetközi jog betartása. Hozzátette: amíg Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, Románia támogatni fogja az Európai Unió Oroszországgal szemben alkalmazott szankcióit.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia értekezletének három kiemelt meghívottja lesz: az egyiptomi és a luxemburgi külügyminiszter mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz szerdán a tanácskozáson, ahol előadást is tart.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: