2014-07-25 14:50:25• hírek • Szatmár.ro

A dinnyemaffia szabja meg az árakat a Nagypiacon

Egyre csökken a régió dinnyetermelőinek a becsületes munkába vetett hite, emiatt pedig egyre többen hagynak fel a termeléssel - a környéken termesztettnek hirdetett, de külföldről származó gyümölcs alacsony ára tönkreteszi a mezőgazdászokat.

A nyári időszakban sokak kedvenc, termesztéstechnikailag zöldségnek minősülő gyümölcse az ízletes görögdinnye, ami néhány embernek a gyors és bőséges bevételt is jelenti. Ám ezek nem a termelők, hanem a viszonteladók, akik külföldről származó dinnyét vesznek, majd úgy adják el, mintha saját termésük lenne - ezt pedig ha kell, termelői igazolvánnyal is bizonyítják. Mert az biztos: a helyben termesztett dinnye általában jobban fogy.

"Igazolványt könnyű beszerezni, de csak annyit kell megkérdezni, hogy mikor ültették idén a dinnyét, egyből lebuknak, mert gőzük sincs a termesztésről" - mondja az egyik "valódi" dinnyetermesztő.

"Egyre szaporodnak az árusok, akik a magyarországról vagy nagykereskedésekből felvásárolt import-dinnyét árulják úgy, hogy azt nagy betűkkel érmihályfalvainak, csanálosi-erdeinek vagy piskoltinak mondják" - magyarázza egy másik termelő, aki 2,5 hektáron termel dinnyét, de csak rövid ideje van kint a piacon a portékájával. Mint megtudtuk: jó volt az idei termés, de sokat is kellett foglalkozni a gyümölcsökkel, hogy nagyra és ízletesre nőjenek. Locsolni sokat kellett, a hidegebb napokon pedig védeni is kellett, mert a természetes módszerrel termesztettek megsínylik a változékony időjárást.

Dinnye-tökből

A hagyományos, hektárokon termelő gazdák tudják a titkát annak is, hogy hogyan lehet olcsó dinnyét "előállítani". Nyugaton ezt már régóta alkalmazzák: egy bizonyos tökfajtába oltják a dinnyét, az így növekvő gyümölcsök pedig elenállóak lesznek a változékony időjárással szemben és jó lesz a terméshozam - csak éppen rózsaszín lesz a belseje és íze pedig leginkább a víz ízéhez hasonlít majd.

A Nagypiacon a viszonteladók diktálják az árat

Érdeklődésünkre az egyik termelő jóslásba is bocsátkozik: augusztus elejére a legtöbb szatmári termelőnek is a csúcson lesz a termés. Sok lesz a dinnye, az ár pedig csökkenni fog akár 1-1,20 lejre. Persze az ár alakulása a Nagypiacon például a dinnyemaffiától is függ. "Amikor 4 lejre csökentettük a sárgadinnye árát, a viszonteladók megfenyegettek: megvernek, mert elrontom az üzletüket" - mondja a nevét nem vállaló dinnyetermelő. A hagyományos termelőnek viszont csökkentenie kell az árat, ha mielőbb el akarja adni a termékét, ugyanis az nem olyan tartós, mint a tökön érlelt vetélytársa.

"Sajnáljuk, hogy nincs egy olyan állami szerv, amelyik ellenőrizné, valóban termel-e az illető, aki termelői igazolvánnyal rendelkezik. Régebben még több helyi termelő volt kint velünk a piacon, de egyre kevesebben vagyunk. Ha a tendencia folytatódik, helyi dinnyét már nem is fognak árulni a piacokon. Mi is gondolkodunk, hogy jövőre még ültessünk-e, vagy inkább külföldre menjünk dolgozni" magyarázza elkeseredetten az egyik szatmári és valódi termesztő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: