2011-09-05 17:06:35• hírek • Kocsis Zoltán

Új könyvek és új tanfelügyelők

A hétvégén Marosvásárhelyen Markó Béla és Kelemen Hunor valamint az összes megye főtanfelügyelői és főtanfelügyelő-helyettesei előtt bemutatták a nyolcadikos és a tizenkettedikes osztályok számára készült Románia földrajzát és történelmét bemutató tankönyveket. Amelyek ugye, az új oktatási törvény következtében, végre magyar nyelvűek.

A különböző román sajtótermékekben felmerült vádak ellenére, mondta Szász Piroska újonnan kinevezett főtanfelügyelő-helyette, valamennyi román történelmi személyiség neve románul szerepel a könyvekben, míg a földrajzi elnevezések is fel vannak tüntetve az ország hivatalos nyelvén is.

A négy fajta (történelem és földrajz a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek számára) könyvből összesen 400 darab érkezett illetve érkezik majd meg a 12.-ei iskolakezdésig Szatmár megyébe, ami természetesen nem lesz elég valamennyi diák számára. A főtanfelügyelő-helyettes elmondása szerint 2-3 diákra jut majd egy tankönyv. A 12.-esek esetében elsőbbséget élve az, aki érettségizni készül Románia történelméből vagy földrajzából.

Változások történtek nem csak a tanagyagban, hanem a tantestület vezető szervében is. Nem csak a főtanfelügyelő-helyettes személye változott ugyanis - Kónya László nyugdíjba vonulása után Szász Piroska vette át a helyét, hanem a szaktanfelügyelői testület is átalakult. A következő tanévben összesen hét poszton lesz magyar ajkú szaktanfelügyelő, akik közül Gál Gyöngyi anyanyelvi oktatásért és Anderco Aida idegen nyelvű oktatásért felelős szaktanfelügyelő kinevezését meghosszabbították. Szejke Ottilia az anyanyelvi elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő lesz, Miclăuş Juditot váltva és teljes normát kapott, fél normában pedig Cziprok András helyett Csapó-Ilyés Attila Csaba kisebbségekért, Átyim Pál kémia, Gindele Imre pedig a decentralizálás alkalmazásáért felelős szaktanfelügyelő lesz.

A következő tanévben a tanfelügyelőknek is kell órákat tartaniuk. Azok, akiket fél normával alkalmaztak, fél katedrát is kapnak, akiket teljes normával alkalmaznak hetente, azok 2-4 órát kell majd tartsanak, a fő és főtanfelügyelő-helyettes pedig heti két órát kell majd tartson.

Szász Piroska elmondta továbbá, hogy egy héttel az iskola kezdete előtt sem osztották még le valamennyi tanári posztot. Szóba került továbbá, hogy Szatmár megyében összesen hat iskola kérvényezte, hogy különálló jogi személyiségként működjék tovább. Ebben egyelőre még nem hozott döntést a kormány.

A főtanfelügyelő-helyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy mennyire fontos lenne, hogy minél több magyar nyelvű pedagógus részt vegyen az októberi népszámláláson számlálóbiztosként - amely feladatra még szeptember 15.-ig lehet jelentkezni valamennyi polgármesteri hivatalban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: