2011-11-24 14:41:02• hírek • Póti Orsolya

A diákok szakmai képzésére fektetik a hangsúlyt

November 22-én került sor arra a találkozóra, melynek keretében a Szatmár megyei szakiskolák igazgatói és cégvezetők értekeztek a szakközépiskolákban elsajátítható szakmákról és arról, hogy milyen mesterségekre lenne szükség a szatmári munkaerőpiacon.

A találkozóról és annak eredményeiről Mariana Popa főtanfelügyelő számolt be a november 24-i sajtótájékoztató keretében. Amint azt megtudtuk, jelenleg a szatmári diákok 60,7 százaléka vesz részt szakiskolai képzésben. A főtanfelügyelő szerint ez a szám növekedőben van.

Bár a tendenciák azt mutatják, hogy egyre kevesebben tanulnak szakmát és mindenki diplomás akar lenni. És ez egy óriási probléma, mert nagy a hiány a képzett szakemberekből. Ezért is szerveztek találkozót a vállalkozók és a szakiskolák igazgatói között, hogy megbeszéljék mi lenne az, ami motiválná a fiatalokat egy-egy mesterség elsajátítására, és mire lenne szükség leginkább a munkaerőpiacon.

A találkozón 21 igazgató és 30 cégvezető vett részt. Kiderült, hogy Szatmár megyében leginkább a mezőgazdaság, az elektronika, a fafeldolgozás, valamint részben a kárpitozás iránt mutatkozott érdeklődés, bár még számos más szakmát kínálnak az itt működő iskolák.

A diákok főként az osztályfőnökök, a szülők és az iskolai tanácsadók hatására döntik el, hogy milyen szakmai képzésben vegyenek részt. Ezen viszont a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség megpróbál változtatni. Elsőként felmérik azt, hogy milyen munkaerőre van igazán szükség, és milyen cégek tudnak állást ajánlani a frissen végzett fiataloknak. Egyébként a megyénkben működő szakiskolák többsége partnerségben van az egyes vállalatokkal, hiszen a gyakorlati képzés többnyire a cégeknél zajlik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: