2011-10-11 14:24:18• hírek • Póti Orsolya

A diákok is betekintést nyerhettek a régészek munkájába

A nyár folyamán Szatmár megye legfontosabb két kutatási területén, a nagykárolyi Bobáldon és Aranyosmeggyesen nyertek betekintést a szatmári diákok a Megyei Múzeum régészeinek a munkájába. A régészeti táborokban négy neves iskola legjobb tanulói vehetnek részt. A "Ioan Slavici" Kollégium és a Megyei Múzeum egy kiállítás keretében mutatta be az ásatások eredményét, a régészeti táborok jó hangulatát.

Két régészeti tábort is szervezett a Szatmár Megyei Múzeum a szatmári líceumok legjobb tanulóinak. Egyes csoportok  a nagykárolyi Bobáldon, míg mások Aranyosmeggyesen kutattak régészeti leletek, égető kemencék és őskori temetők után. A  régészeti munka a Szatmár Megyei Múzeum szakembereinek, főként Gindele Róbert régész irányításával zajlott.

A táborokban a "Ioan Slavici" Kollégium diákjain kívül részt vettek a "Mihai Eminescu" Kollégium, a "Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a "Doamna Stanca" Líceum legjobb tanulói is. A múzeum által szervezett táborok során a történelem iránt érdeklődő fiatalok megtapasztalták mi is valójában a régészet, és hogyan zajlik a terepen való munka. A diákok a régészek irányításával másfél héten keresztül végeztek ásatásokat és kirándulásokat szerveznek.

A "Ioan Slavici" Kollégium és a Megyei Múzeum a közös projekt folytatásaként " A dák ipar" címmel szervezett kiállítást október 11-én. A kiállításon bemutatták azokat a leleteket, amelyeket a diákok az ásatások során találtak, valamint fotók tanúskodtak a táborok jó hangulatáról. A kiállításmegnyitón többek között jelen volt Gindele Róbert régész, aki a kiállítást követő kirándulásra invitálta meg a diákokat. A kirándulás úti célja Aranyosmeggyes, ahol október 11-én, kedd délután első alkalommal gyújtják be az ott felfedezett és restaurált égető kemencét.

Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója örömét fejezte ki az iránt, hogy a szatmári líceumok és a múzeum közös projektje sikeresen zajlik, és reméli, hogy a jövőben még színvonalasabb táborokat és kirándulásokat szervezhetnek a diákok számára.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: