2013-05-02 12:06:49• hírek • Póti Orsolya

A diákok felkészültségét, tudását mérik fel

A romániai II., IV. és VI. osztályos diákok májusban egységes kritériumrendszer alapján kidolgozott felméréseken vesznek részt. Szatmár megyéből hét iskola diákjait tesztelik.

A májusban kezdődő ismeretfelmérőben csak azoknak az iskoláknak a tanulói vesznek részt, amelyeket erre az Oktatásügyi Minisztérium kiválasztott. Az országban nyolcvanhat tanintézményben mérik fel a II. osztályosok tudását, 136-ban tesztelik a negyedikeseket és szintén 86 iskolában a hatodikosokat.

A minisztérium Szatmár megyéből hét tanintézményt választott ki. Román nyelven tesztelik a szatmárnémeti Octavian Goga Általános Iskola és az Ákosi Általános Iskola negyedikeseit, az Újkálmándi Vasile Lucaciu Általános Iskola és az avasfelsőfalui 1-es Számú Általános Iskola másodikosait és a nagykárolyi 3-as Számú Általános Iskola hatodikosait. Magyar nyelvű felmérésben az egri Csűry Bálint Általános Iskola negyedikesei és a Túrterebesi Általános Iskola hatodikosai vesznek részt.

A teszt során a II. osztályos diákok nyelvi kompetenciáit és a matematika tudását mérik fel, a negyedikeseknek román nyelvből, anyanyelvből és matematikából kell bizonyítaniuk, míg a hatodikosokat az említettek mellett természettudományokból is tesztelik. Az egységes felmérőket az Oktatásügyi Minisztérium dolgozza ki.

A másodikosok május 9-10. között vizsgáznak, a negyedikesek felmérésére május 15-én kerül sor, a hatodikosok pedig május 22-én bizonyíthatnak.

A felmérők lényege az, hogy valós képet kapjanak arról, hogy a tanulók mennyire felkészültek és milyen területen vannak hiányosságok. A teszt során a hangsúlyt a kompetenciákra, a fejlettségi- és tudásszintjükre helyezik, de ezekre a felmérőkre nem kapnak jegyet a diákok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: