2006-11-21 13:28:22• hírek • Tamás Jakab

Őszi- téli depresszió

 Nem hagyjuk, hogy a rossz idő negatívan befolyásolja közérzetünket.

Általánosan elfogadott tény, hogy minden évben az ősz és főleg a tél beköszöntével emberek milliói esnek mély depresszióba. Sajnos így van ez a világ minden részén, társadalmi hovatartozás nélkül szedi áldozatait, és az általános közérzetünk romlásával a mindennapok szinte elviselhetetlen kínná válnak. Ebből kifolyólag a világgal való viszonyunk  annyira megromolhat, hogy sokan közülünk csak az öngyilkosságban látják a kiutat. Egy  gyakori módszer a depressziósok között az, hogy állandó jelleggel antidepresszánsokat szednek. A lelki válságokra nem minden esetben a gyógyszer a legmegfelelőbb, mégis sok fogy ilyenkor belőlük, de a megváltást nem hozhatják el. Azonban mint annyi mindenre, itt is van megoldás, hagyjuk el a gyógyszereket, és harcoljunk a téli szürkeség ellen. A következőkben ismertetünk néhány tanácsot arra nézve, hogyan kerülhetjük el az évszakra jellemző kellemetlen, negatív hangulatváltozást.

 Szórakozás

Találjunk ki magunknak valami programot. Gondolkozzunk, hogy kivel és hol érezzük magunkat a legjobban. Menjünk el kikapcsolódni valahová  a barátokkal, esetleg szervezzünk közös programot odahaza. Ez lehet bármi, ami felüdülést jelent számunkra, lehet társasjátékozni, filmeket nézni vagy egyszerüen csak összegyülni és jól kibeszélni magunkat. Ez azért is jó, mert fejleszti a közösségi szellemet, és így nem kell egyedül megküzdenünk a gondjainkal.

Táplálkozás

A télre jellemző szürkeség az ételekben is visszaköszönt. Gondoljunk bele, hogy nyáron mennyi minden zöldség és gyümölcs közül tudunk válogatni. Sajnos télen már nem ilyen rózsás a helyzet, de van erre is megoldás. Ne legyünk lusták eltenni télre különféle gyümölcsöket befőtt formájában, mert igazi felüdülést jelent majd számunkra, amikor egy hideg téli estén elővesszük majd, és az íze mellett arra is gondolunk, hogy mennyire jó volt előrelátónak lenni, és ez örömmel tölt majd el minket. Ha nem tettük meg ezt, akkor sincs semmi gond, hiszen rengeteg dolgot meg lehet kapni az üzletekben, ne sajnáljuk a pénzt rá, mert a mentális egészségünk legalább annyira fontos, mint a testi. Törekedjünk a változatos és színes ételek fogyasztására, ugyanis ezzel a télből fakadó szürkeséget is elfeledtethetjük.

Hobbi

Találjuk ki magunkat! Akár ez is lehetne a bevezetője a következő módszernek. Figyeljük és ismerjük meg magunkat, gondolkozzunk el azon, hogy mit is csinálnánk szívesen, mivel töltenénk  a szabadidőnket. Válasszuk ki azt a dolgot, ami számunkra szórakoztató és leköt minket, ez lehet bármi, kötögetés, horgolás, festés, versírás, naplóírás, szépítgethetjük lakásunkat stb. Több mindent ki lehet próbálni, és amelyik a legmegfelelőbb számunkra azt kezdjük el.

Nyugott hétvége

Ilyenkor ne foglalkozzunk semmi mással, csak teremtsünk magunknak nyugott környezetet, tegyünk fel egy CD-t ami hallatán nyugalom költözik belénk, üljünk be egy kád forró vízbe és felejtsük el a külvilágot. Vegyünk virágokat amelyek az egész lakást elárasztják illatukkal és a színük is üdítő hatással van ránk. Egy ilyen relaxációs hétvége után újult erővel sikeresen felvehetjük  a harcot a szürke hétköznapok ellen.

Pihenés

Nagyon fontos, hogy megfelelő ideig és megfelelő minőségben tudjuk pihentetni szervezetünket. Ha nem pihenjük ki kellőképpen magunkat az fáradékonysággal, rossz közérzettel és ingerlékenységgel járhat. Figyeljünk arra is, hogy mielőtt aludni térünk ne együnk nehéz ételeket, mert ilyenkor a szervezet elkezdi megemészteni és lebontani a bevitt táplálékot, és nem tud kellőképpen ellazulni hogy regenerálódjon. Ha mindenképp ennünk kell valamit, akkor az valamilyen könnyü étel legyen például egy pohár langyos tej vagy gyümölcs. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: