2009-01-25 18:31:35• hírek • Szatmár.ro

A deportáltakra emlékeztek

A sváb deportáltak emlékére hétvégén, két napos megemlékezést szervezett a Német Demokrata Fórum.

Az NDF országos szervezete 1995 óta, minden év januárjában megemlékezést tart a sváb deportáltak számára. A szatmári sváb nőket, gyerekeket és férfiakat 1944. január 3-án kezdték összegyűjteni és elszállítani a Szovjetunió gulágaiba. Mintegy ötezer Szatmár megyei sváb lakost hurcoltak el, és fogtak kényszermunkára. A deportáltak közül négyezren tértek vissza a családjukhoz.

Szombaton, január 24-én, Nagykárolyban zajlott a megemlékezés, ahol hetven deportált volt jelen. Az esemény a nagykárolyi Szentlélek templomban megtartott szentmisével indult, majd a Mesterrészi temetőben a deportáltak emlékművének megkoszorúzásával folytatódott, végül pedig a Német Ifjúsági házban egy kultúrműsorral zárult.

Vasárnap Szatmárnémetiben emlékeztek meg a svábok szenvedéstörténetéről, ahol 25 elhurcolt és szerencsésen hazaérkezett sváb gyűlt össze. A program szintén egy szentmisével indult, amelyet a Kálvária templomban szerveztek meg, majd a Svábházban folytatták a közös emlékezést. Az eseményen a NDF felnőtt tánccsoportja, a Johann Ettinger Német Líceum tánccsoportja, az NDF énekkara is fellépett, a hagyományos német dalokat pedig a Dula Duo együttes játszotta.

A nagykárolyi Mesterészi temetőben megkoszorúzták a deportáltak emlékművét.

A NDF felnőtt tánccsoportja szórakoztatta a közönséget.

A Svábházban körülbelül 25 deportált és hozzátartozója volt jelen.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: