2006-08-06 11:58:14• hírek • Noemi Brigitta Boros

A denevérek védelmében

 Szodoray-Parádi Farkassal a Romániai Denevérvédelmi Egyesületről beszélgettünk.

 A Romániai Denevérvédelmi Egyesület egy, a Romániában denevérvédelem témakörében érdekelt személyeket tömörítő civil szervezet, melynek küldetése a denevérvédelem és kutatás, valamint a természet és környezetvédelem. Ennek érdekében különböző tevékenységeket fejtenek ki, melyekkel kapcsolatban beszélgetést folytattunk az egyesület tagjával, Szodoray-Parádi Farkassal.

Mivel foglakozik jelenleg az Egyesület?

A Romániai Denevérvédelmi Egyesület aktuális tevékenységei a következők: részt veszünk a kiemelt fontosságú denevérélőhelyek felmérésében és ezek Natura 2000-es élőhelyként való minősítésében (EU szintű védett élőhelyek hálózata), denevérek élőhelyeinek felmérését végezzük több védett területen (nemzeti parkok,
természetvédelmi területek) - így a Szatmár megyei Túrmenti Természetvédelmi Területen is, útmenti denevérek felmérését és monitoringját kezdtük meg, - a felmérésből származó adatok segítségével a denevérek területhasználatát, ultrahangjaik sajátosságait tudjuk megállapítani, illetve felhasználhatóak lesznek a jövőbeni beruházási projektek hatástanulmányainak elkészítésekor. Folyik a hosszútávú Országos Denevérmonitoring projektünk, jelenleg a barlangi szülőkoloniák felmérése történik, folyókmenti denevérfelmérés folyik a Prut, Sebes Kőrös és Túr folyók mentén, a vízidenevérek mint bioindikátor fajok populációit felmérve, népszerüsítő kiadványokat készítünk a denevérekről és védelmük fontosságáról, konkrét védelmi tevékenységeket is folytatunk: barlanglezárás denevérbarát módon.


Milyen programokat terveznek a közeljövőben?

 

Denevérkutató és tapasztalat-átadó tábort szervezünk augusztus folyamán a munkánkba bekapcsolódni vágyó önkéntesek számára, valamint a denevérek népszerűsítését célzó Európai Denevéréj (European Bat Night, Noaptea Europeana a Liliecilor) rendezvényekre fog sor kerülni országos szinten augusztus utolsó hete - szeptember hónap folyamán. Ennek a rendezvénysorozatnak részét fogják képezni fotó- és plakátkiállítások, előadások, ultrahangdetektoros séták a denevérek nyomában.

Vannak-e társai, társszervezetei a Romániai Denevérvédelmi Egyesületnek?

Természetesen vannak, fiókszervezeteink alakultak Bukarest, Szeben és Székelyudvarhely városokban, ahol a legaktívabb helyi csoportok működnek. A tevékenységünk támogatói pedig a Polgártárs Alapítvány - Csíkszereda, a Globális Környezetvédelmi Alap az ENSZ Fejlesztési Programján keresztül, a holland Természetvédelmi és Mezőgazdasági Minisztérium Mátra programja, a britt Környezetvédelmi Minisztérium Darwin Kezdeményezés programja.

Aki többet szeretne megtudni az Országos Denevérvédelmi Egyesületről, meglátogathatja honlapjukat: http://datec.ro/batprotection/ 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: