2012-07-26 10:47:07• hírek • Póti Orsolya

Az időskori demenciáról tartottak előadást

Osztrák szakember beszélt az időskori demenciáról, és világosította fel az érdeklődőket a betegség tüneteiről július 25-én, szerdán a Szatmár Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Pál Központjában.

Szerda késő délután előadásra került sor a Szatmár Egyházmegyei Caritas Szervezet rendezésében. Az előadásnak a szervezet nemrégiben felavatott központja, a Szent Pál Központ előadóterme adott otthont. A meghívott előadó Barbara Kleissl, a Caritas demencia-tanácsadója volt, aki több pontban beszélt a betegség kialakulásáról és magáról a betegségről.

Az előadás bárki számára érthető volt, mert a szakember üzenetét román nyelven tolmácsolták. Kleissl beszélt a betegség rizikófaktorairól, okairól, tüneteiről illetve a betegség kezeléséről. Mint megtudtuk: a demencia számos megbetegedés összefoglaló neve, melyek valamilyen módon a szellemi erő hanyatlásával járnak. A demenciának eltérő altípusait különböztetjük meg, melyek közül a legismertebb és legelterjedtebb az Alzheimer-kór.

A demencia lényege a kognitív működéseknek, a mentális képességeknek, az életünk során már megtanult ismereteknek és jártasságoknak - fokozatos vagy hirtelen - elvesztése az agy betegsége illetve károsodása miatt. A demencia során megváltozik a személyiség, és a beteg önálló életvitelét korlátozza vagy lehetetlenné teszi.

Ausztriában több demencia-központ is működik, ahol tanácsadás, képzési programokat, otthoni felügyeleteket szerveznek. Kleissl szerint fontos, hogy a demenciabeteg minél jobban kihasználja a megmaradt készségeit. Ha az elhangzottakra kevésbé emlékszik, akkor a vizuális memóriáját kell inkább használnia, például jeleket, képeket, leírt útmutatásokat. Ha a beszédkészség és a memória érintett, de a zenehallgatásának öröme, vagy akár a zenélés készsége megmarad, vagy egyszerű repetitív feladatok végzése okoz örömet, akkor biztatni kell, hogy ezeket tegye a beteg.

„Az a cél, hogy a demenciabeteggel eltöltött napok a legkellemesebben teljenek. Fontos, hogy egyszerre csak az adott napra, csak az adott dologra koncentráljunk, és ösztönözzük, de ne terheljük túl a beteget. Ugyanakkor az is fontos, hogy az érintett személlyel érthetően beszéljünk, ne suttogjunk, ne használjunk bonyolult mondatszerkezeteket, fogalmazzunk egyszerűen" - magyarázta a szakember.

Az előadás végén az érdeklődők kérdéseket tehettek fel a betegséggel, és a demenica központok működésével kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: