2015-02-15 11:13:25• hírek • Hiradó.hu/MTI

A dán rendőrök lelőtték a koppenhágai lövöldözőt

Valószínűleg mind a szombat délutáni, mind az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást az a férfi követte el, akit a rendőrök vasárnap kora reggel agyonlőttek a Norrebro kerületi pályaudvar mellett.

"Úgy gondoljuk, hogy a két támadást ugyanaz a tettes követte el; az illetőt a rendőrség lelőtte a norrebrói pályaudvarnál" - mondta Torben Molgaard Jensen rendőr-főfelügyelő. A nyomozás első eredményei alapján a férfin kívül más fegyveres nem vett részt egyik támadásban sem.

A férfi tüzet nyitott rendőrökre a pályaudvarnál, mire ők golyózáport zúdítottak rá. Egyelőre nem tudni, hogy az illetőnek volt-e köze a szombat délutáni vagy az éjfél után egy-két órával történt támadásokhoz. A két korábbi lövöldözésben - amelyek egyikét egy kulturális rendezvényen, a másikat egy zsinagógánál követték el - két polgári személy meghalt, és öt rendőr megsebesült. A tettesek elmenekültek, kilétük ismeretlen.

A pályaudvari incidens közvetlen előzménye, hogy a rendőrség megfigyelés alá vett egy épületet. A helyszínen megjelent egy férfi, akit a rendőrök igazoltatni akartak. Ekkor a férfi azonnal lőtt, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A tűzpárbajban rendőrnek nem esett bántódása - közölte a rendőrség a Twitteren.

Rendezvény a szólásszabadságról

Először szombat délután lövöldözött egy férfi egy koppenhágai kulturális központ kávézójánál, ahol rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Az eseményt az a svéd karikaturista vezette, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. A lövések következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

A tettes a kávéház ablakain keresztül lőtt a bent ülőkre, és szemtanúk szerint be is akart hatolni, de ez nem sikerült neki. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a támadónak sikerült egy személyautón elmenekülnie. A rendőrség az autót később üresen megtalálta Koppenhága északi részén. Kiderült, hogy a gépkocsit a tettes ellopta. Korábbi jelentések szerint a támadónak volt egy tettestársa, de a rendőrség megerősítette, hogy a szemtanúk vallomásai alapján csak egy támadó volt, akiről készült fénykép egy parkolóban. A rendőrség nyilvánosságra hozta a képet, amelyen a körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

A rendőrség szerint a 40 éves férfi, aki életét vesztette, a rendezvény egyik résztvevője volt. Személyazonosságát nem közölték.

Másodszor egy zsinagógánál lövöldözött

Egy embert halálosan megsebesítettek a fején, és két rendőr is megsebesült hajnalban egy zsinagógánál - jelentette később a dán rendőrség.

A hatóságok akkor még nem tudták megmondani, hogy az újabb támadás összefüggésben volt-e a szombat délutáni lövöldözéssel. A zsinagógához a lövöldöző a jelentések szerint gyalog érkezett, majd hasonló módon elmenekült a helyszínről.



A TV2 dán tévé később azt jelentette, hogy a zsinagógánál éjfél után egy-két órával történt támadás halálos áldozata az imaház egy fiatal zsidó biztonsági őre volt. A tévével Dan Rosenberg Asmussen, a helyi zsidó közösség elnöke közölte ezt. "A zsidó közösség tagja volt, és ellenőrizte azokat, akik egy bár micvá avatóünnepségre érkeztek a zsinagógába" - mondta Asmussen. A támadó feltehetőleg be akart jutni az épületbe, ahol már mintegy 80 ember tartózkodott. A januári párizsi terrorista merényletek hatására a dániai zsidó közösség megerősítette biztonsági intézkedéseit - tette hozzá a közösségi elnök. A biztonsági őr néhány órával a támadás után belehalt sérülésébe.

A kulturális központnál délután lezajlott lövöldözést a kormány terrortámadásnak minősítette. Vasárnap hajnalban az amerikai kormányzat és a NATO főtitkára is elítélte a koppenhágai támadásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: