2017-01-10 12:30:22• hírek • Kocsis Zoltán

A csoda az adomány, ami a költészet

Nagyszabású vers- és prózamondó versenyt hirdet a LiteArt magyartanárok egyesülete és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, amelyre minden korosztályt várnak: a legkisebbektől a legnagyobbakig. Azaz az előkészítősöktől a tizenkettedikesekig. A verseny mottójául L. Békési Júlia sorai szolgálnak: „A csoda nem a vers, hanem az őt befogadó gyerek. A csoda a kapcsolat. A csoda az adomány, ami a költészet".

A verseny időpontja január 20-a lesz, a helyszíne pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Balcescu-Petőti Általános Iskola épülete. A versenyt három csoportban és hat korcsoportban rendezik meg.

Az A1 csoportba az előkészítősök, az első és második osztályosok nevezhetnek. Nekik egy szabadon választott állatmesét kell elszavalniuk vagy elmondaniuk, amire három percnyi idejük lesz. Versenyük mottója: „Jó, hogy látlak, Rókakoma".

Az A2-es csoportban a harmadikosok és negyedikesek versenyezhetnek. „Történetek Csodaországból" mottó alatt egy szabadon választott prózarészletet kell bemutatniuk Lázár Ervin, Berg Judit, Méhes György, Bálint Ágnes, Nógrádi Gábor, Csukás István műveiből. A prózarészlet előadása nem haladhatja meg az 5 percet.

A B1 csoportban az ötödikesek és hatodikosok indulhatnak. Mottójuk „A játék az gyönyörű" és ennek jegyében a XX.- XXI. század gyermek és ifjúsági irodalmából kell bemutatniuk egy szabadon választott vers- vagy prózarészletet. Előadásukra öt perc áll rendelkezésükre.

A hetedikesek és a nyolcadikosok a B2-es csoportban versenyezhetnek, mottójuk, „Szép a világ, gyönyörű a világ és nincs hiba benne", Dsida Jenőtől származik. Legtöbb öt perc alatt egy szabadon választott, természetleíró, vagy a természettel kapcsolatos, a XIX.- XXI. század magyar vagy világirodalmából származó verset kell előadniuk.

Szintén Dsida Jenőtől származó idézet, „Kék villogású, gyönyörű tó vagyok" a mottója a kilencedikesek és a tizedikesek versenyének. Ők a C1-es csoportban Ady Endre, Kaffka Margit, Gellért Sándor, Fényi István, Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Páskándi Géza, Kovács András Ferenc, Jánk Károly vagy más szatmári alkotó költészetéből választhatnak.

Mindenkinél több idő, nyolc perc áll a rendekezésükre a C2-ben szereplő tizenegyedikeseknek és tizenkettedikeseknek arra, hogy a XX.-XXI. század lírájában fellelhető életörömet, szerelmet, játékosságot (nyelvi, formai játékosság, motívumok játéka) bemutassák Szilágyi Domokos „Én játszom ugyan, de ti vegyetek komolyan" idézete alapján.

Az A és C csoport versenyének a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a B csoport küzdelmeinek pedig a Balcescu Petőfi Általános Iskola ad otthont. Jelentkezni 2017. január 12-ig a következő e-mail címeken lehet:
A csoport: sarosi_melinda@yahoo.com
B csoport: feherklaura15@yahoo.com
C csoport: eniko_pataki@yahoo.com

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: