2013-02-25 20:54:02• hírek • MTI

A csimpánzok is az örömért fejtenek rejtvényt

A csimpánzok is a megfejtés öröméért szeretik törni a fejüket feladványokon, ahogy az emberek a keresztrejtvényen - erre jutottak brit tudósok.

A Londoni Zoológiai Társaság tanulmányát a The Sunday Telegraph című brit lap vasárnapi számában ismertette. A kutatók hat majommal kísérleteztek, egyszerű, tárgyi fejtörőt oldattak meg velük: piros kockákat kellett kijuttatniuk egy csövekből álló útvesztőből, úgy, hogy azok végül beleessenek egy tartályba. A kutatók nem késztették az állatokat, még csak jutalommal sem kecsegtették a fél tucat főemlőst, pusztán lehetőséget teremtettek nekik a szellemi edzésre.

A majmok szemlátomást élvezték a feladvány megoldását függetlenül attól, hogy kaptak érte valamit, vagy sem. A tudósok szerint ez azt sugallja, hogy a csimpánzok hasonló lelki "ajándékot" kaptak, olyan örömhöz jutottak, mint az ember, ha megold egy szellemi problémát.

Az állatvilágban a legtöbb problémát élelemszerzés végett gyűrik le az állatok, egyebek közt hiénák, polipok és varjak adtak már bizonyságot ilyen képességekről. A brit kísérlet alapján azonban egyértelmű, hogy az állatokat más is motiválhatja, mint pusztán az ennivaló.

A hat csimpánzt - amelyből négy volt hím, kettő pedig nőstény - előzetesen nem idomították be a feladat elvégzésére.
A tanulmány az American Journal of Primatology című folyóirat márciusi számában jelenik meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: