2018-07-20 05:26:44• hírek • Bede Emőke

A csendes gyilkos: a cukorbetegség veszélyeire figyelmeztet a West Medica diabetológusa

A cukorbetegségben szenvedők száma világszerte rohamosan emelkedik, sajnos azonban az új megbetegedések számottevő részére már csak a komolyabbá váló tünetek hívják fel a figyelmet. Épp ezért nagyon fontos, hogy – főként egy bizonyos életkor felett – rendszeresen részt vegyünk szűréseken, ugyanis a korai diagnosztizálás sikeresebbé teszi a kezelést is.

De mik azok a tünetek, melyek elsőként árulkodnak a sokszor csak csendes gyilkosként emlegetett cukorbetegségről? A West Medica ifjú diabetológusa, dr. Breban Raluca szerint először is fontos különbséget tenni az I. és a II. típusú cukorbetegség között, ugyanis míg az előbbit juvenilis, azaz gyermekbetegségként könyvelhetjük el, aminek hátterében autoimmun folyamatok vagy vírus fertőzés állhat, addig a II. típusú főként a nem megfelelő, egészségtelen életmód következtében alakul ki. Uóbbival kapcsolatban elmondható, hogy kialakulásának rizikóját jelentősen megnöveli a túlsúly, a stressz, a mozgásszegény életvitel és az egészségtelen táplálkozás is.
 

Mint arra a diabetológus rávilágított, több tünet is árulkodó lehet a cukorbetegség kialakulását illetően. A hirtelen kialakuló cukorbetegség egyik elsőszámú jele a fokozott folyadékvesztés, azaz a páciens a normálisnál sokkal többet vizel, s ennek megfelelően nagyobb a folyadékbevitel is. Emellett a páciens anyagcsere-zavarokat tapasztalhat, például sokan szembesülnek azzal, hogy sokat esznek, mégis rohamosan fogynak.
 

Bár sokáig észrevétlenül kíséri áldozatát, a cukorbetegség korántsem veszélytelen, sőt, sokkal inkább egy olyan krónikus betegségről beszélhetünk, mely kezelés nélkül lassan, de biztosan a szakadék széle felé taszítja az embert.
 

„Amennyiben elhanyagoljuk a betegség kezelését, komoly következményekkel kell szembenéznünk, ami akár az I., akár a  II. típusú cukorbetegségben szenvedőket is érintheti. Ilyen esetben drámaian megugrik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetősége, a magas vérnyomás mellett akár szívinfarktus és agyvérzés és bekövetkezhet” – figyelmeztet a doktornő. De nem ez az egyetlen lehetséges következménye a cukorbetegségnek, ugyanis gyakorinak tekinthető az ideg- és érkárosodás, mely főként az alsó végtagokat érinti, s szélsőséges esetben lábamputációhoz is vezethet. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a szemkárosodást is, mely akár vakságban is tetőzhet, de maga a cukorbaj más szembetegségek kialakulásának esélyét is fokozza, pl. zöld- vagy szürkehályog.
 

„Azonban nagyon fontos tudni, hogy időben diagnosztizált és folyamatosan kezelt diabétesszel még lehet hosszú és tartalmas életet élni. A korai felismeréshez viszont elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, melyet negyven éves kor felett évente ajánlatos elvégezni. Azoknak, akiknél pedig cukorbetegséget állapítottunk meg, ugyancsak tanácsos rendszeres időközönként átesni egy alapos vizsgálaton, ugyanis csak így szűrhetők ki az esetleges szövődmények” – tanácsolja Breban doktornő.
 

„Megelőzésként mindenképp érdemes nagy figyelmet szentelni az egészséges és rendszeres étkezésre, a megfelelő folyadékpótlásra, és ajánlatos naponta 30 percnyi mozgást is beiktatni a hétköznapokba. A diagnosztizált pácienseknek pedig fontos megérteniük, hogy nem csak betegek, de önmaguk orvosai is egyben, hiszen a szakorvos hiába ír fel gyógyszert és kezelést, ha tanácsai süket fülekre találnak. A hatékony kezelésben kulcsfontosságú szerepe van a szigorúan és pontosan betartott étrendi kezelésnek. Ennek elmulasztását nem lehetséges gyógyszerekkel helyettesíteni." -  mondta el Raluca Breban, aki a West Medica Klinikán várja a segítségre szorulókat, a még nem diagnosztizált és a már kezelés alatt állókat is egyben.
 

A doktornő érvényes szerződéssel rendelkezik a Egészségbiztosítási Pénztárral, így a háziorvos által kibocsátott küldőpapírral a betegek ingyenes konzultáción vehetnek részt. Előjegyzést a West Medica Klinika honlapján (www.westmedica.ro) elérhető telefonszámok segítségével lehet kérni (0261-769725, 0361-409222, 0745-572099),  vagy személyesen a klinika székhelyén, a Károlyi út 3. szám alatt. Dr. Raluca Breban a hét több napján is készséggel áll a betegek rendelkezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: