2008-02-27 12:54:59• hírek • Szatmar.ro

A csehek nem kérnek az orosz fennhatóságból

mirek_topolanekCsehország engedélyezi amerikának, hogy radarokat telepítsenek az ország területére.
Prága nem szeretne visszatérni az orosz befolyási övezetbe, éppen ezért nem kéri Moszkva engedélyét ahhoz, hogy amerikai radarokat telepítsenek cseh területekre - jelentette ki Mirek Topolanek, cseh kormányfő Washingtonban.
 
Topolanek, aki a Fehér Házban találkozott Bush elnökkel, a Csehországba telepítendő amerikai radarrendszerről tárgyalt az amerikai fővárosban. Tegnap találkozott Michael Chertoff belbiztonsági miniszterrel, aki bejelentette, hogy várhatóan szeptemberben eltörlik a vízumkötelezettséget Csehországgal szemben.
 
A cseh kormányfő előadást tartott a konzervatív Heritage Alapítványnál is, ahol, többek között, arról beszélt, hogy a Cseh Köztársaság ugyan sok területen együttműködést szeretne Oroszországgal, de belügyeiben feltétlenül önmaga és egyedül dönt. Topolanek szerint Moszkva megpróbál zavart kelteni a NATO-szövetségesek, különösen azon NATO-országok körében, amelyek korábban a Varsói Szerződés tagjai és a szovjetek megszállta országok voltak. A politikus beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy az európaiak nem szabad azt gondolják, hogy immár nem kell többé megvédeniük magukat.
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: