2013-01-14 18:57:32• hírek • Póti Orsolya

A csapat bővítését tűzte ki célul a Szent István Kör

Január 14-én év eleji gyűlés keretében számolt be a szatmárnémeti Szent István Kör elnöke, Szőcs Péter Levente a szervezet céljairól, és ismertette a 2013-ban megrendezésre kerülő előadásokat és megemlékezéseket.

Megbeszélésre hívta össze Szőcs Péter Levente, a Szent István Kör elnöke a szervezet tagjait január 14-én, hétfő délután 17 órakor. A gyűlés helyszíne az RMDSZ székház volt, ahol a kör elnöke elsőként a sajtó képviselőit tájékoztatta a 2013-as évre kitűzött célokról és az új évben megrendezésre kerülő rendezvényekről.

Noha még nem készült el az előadások és megemlékezések pontos programja, de a történésznek nagy vonalakban sikerült beszámolnia a kör által megrendezésre kerülő fontosabb eseményekről.

„Ebben az évben szeretnénk minél több új tagot, főként fiatal történészeket és tanárokat bevonni a szatmárnémeti Szent István Körbe, ugyanis a cél a szervezet megújítása. Szeretnénk továbbra is közreműködni a szatmárnémeti magyar tannyelvű líceumokkal, ebben pedig segítségünkre lesznek tagjaink, az iskolák fiatal történelemtanárai. Az elmúlt évben nem panaszkodhattunk a közönségre, hiszen előadásaink nagy része telt ház előtt zajlott és a megemlékezéseinken is szép számban vettek részt az érdeklődők" - magyarázta Szőcs.

A kör elnöke fontosnak tartotta kiemelni az olyan modern eszközöket is, melyekkel népszerűsítik a Szent István Kört. Egyik ilyen eszköz a Facebook, amelyen nemrégiben jött létre a kör oldala, Muhi Csilla történelemtanárnő munkájának köszönhetően.

„Úgy látom, hogy nagyon jól működik szerveztünk Facebook oldala, hiszen eddig 1000 felett van meghívottjaink száma, ezáltal pedig rengeteg emberhez jut el rendezvényeink híre" - magyarázta Szőcs Péter.



Amint azt az előző években megszokhattuk, a Szent István Kör idén is folytatja történelmi előadássorozatát, melyre minden hónap utolsó hetében kerül majd sor, többnyire az RMDSZ szatmárnémeti székházában.

A kör elnöke olyan fontos évfordulókat említett meg, mint Szent István királyunk és Szent Margit halála, melynek apropóján augusztus 20-a körül az Árpád-házi királyaink életének szélesebb áttekintését tűzték ki célul egy történelmi előadás keretében. A Szent István Kör idén nagy figyelmet fordít Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulójára, - ennek kapcsán együttműködni kíván a szatmárnémeti magyar tanintézményekkel is.

A Szatmár-Németi református egyházközséggel közösen szervez előadást a szervezet a Don-folyónál lévő áttörés 70. évfordulója alkalmából. Az előadást Szakács Sándor történész tartja majd „A második magyar hadsereg a Donnál" címmel, melynek keretében az általános kérdéseket érinti az előadó. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából idén Herman Róbert történész tart majd előadást - mondta el Szőcs.

Mint megtudtuk, a Szent István Kör számos más olyan szervezettel van partnerségben, melynek a célja a magyar kultúra, történelem és hagyományok megismertetése, népszerűsítése. Ilyen szervezetek az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület, a Kölcsey Kör, az Antall József Baráti Társaság, a szatmárnémeti Ady Endre Társaság, valamint a Kelemen Lajos Emléktársaság.

A Szent István Körnek jelenleg tíz aktív tagja van, akik idén többek között a fiatalabb korosztály bevonására fektetik a hangsúly.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: