2010-02-14 21:50:13• hírek • MTI

A csángók oktatását támogatja

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) oktatási programjának a támogatására ajánlotta fel a székesfehérvári Posch Dániel Csángómagyarok Moldvában című kötete bevételének egy részét.

A bejelentést maga a szerző tette a hétvégén Csíkszeredában, a kötet bemutatóján.
- Nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben ismertessük a moldvai magyar oktatás gondjait - mondta Posch Dániel, aki könyvével ezekre a nehézségekre hívja fel a figyelmet. A szerző elmondta, hogy a kettős állampolgárságról szóló magyarországi népszavazást követően hallott a moldvai oktatásról, és ő maga is "keresztapaságot" vállalt, vagyis anyagilag segíti egy moldvai gyerek taníttatását.

Solomon Adrián, az MCSMSZ elnöke elmondta, hogy jelenleg mintegy ezer "keresztszülőt" tartanak nyilván, akiknek mintegy fele 600 lejjel, de van aki 2300 lejjel járul hozzá rendszeresen "keresztgyermeke" oktatási költségeinek fedezéséhez.

Csíkszereda középiskoláiban 76 moldvai gyerek tanul, ellátásukról az MCSMSZ gondoskodik a Hargita megyei önkormányzat támogatásával. Az MCSMSZ elnöke elmondta, hogy a 32 millió forintos (500 ezer lejes) kiemelt magyar állami támogatás nélkül nem létezhetne a csángó oktatási program.

Jelenleg 21 moldvai településen 1600 gyerek vesz részt az oktatási programban, ebből 996 gyerek az állami iskolákban heti három órán tanulja a magyar nyelvet, a többiek - az állami oktatásban részt vevő társaikkal együtt - iskolán kívüli, délutáni foglalkozásokon ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával. - Ez a program esélyt ad a gyermekeknek arra, hogy megismerhessék saját kultúrájukat - mondta az MTI-nek Solomon Adrián, aki reméli, hogy egyre több gyerek él majd ezzel az eséllyel.

A helyi román hatóságok hozzáállása falvanként változik, van ahol teljes mértékben elfogadták ezt az oktatási formát, másutt idegen dologként kezelik - magyarázta az MCSMSZ elnöke.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: