2015-05-10 12:49:20• hírek • Szatmar.ro

A család, az iskola és az ifjúság

A család, az iskola és az ifjúság állt a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája megbeszéléseinek középpontjában.

Szatmárnémetiben zajlott május 6. és 8-a között a római- és görögkatolikus püspököket az ország területéről egybegyűjtő, Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája tavaszi plenáris ülése. A tárgyalások középpontjában a család, a katolikus iskola és az Egyház karitatív tevékenysége állt, a továbbiakban a gyűlések végeztével kiadott sajtóközleményből adunk közzé:

A Képviselőház és Szenátus közös tanácsának az új alkotmány kidolgozásában tett törekvéseit figyelemmel követve, a katolikus püspökök, Románia Parlamentje felé közös levelet írtak, amelyben újra megfogalmazták kérésüket a 48-as cikkely 1-es bekezdése módosítására, miszerint: „A család egy férfi és egy nő szabad akaratából létrejövő házasság eredménye, az ő egyenlőségükre épül, valamint az ő jogukra és kötelességükre, amellyel gyermekeiket nevelik és oktatják."

Ugyanígy, az emberi méltóság védelmében, a püspökök hangsúlyozták a roma és más, hátrányt szenvedő, a társadalom perifériáján levő közösségek támogatásának fontosságát, az identitásuk megtartásával integrálva őket a helyi közösségekbe, hosszú távú programok lefolytatásával.

A tavaszi ülésen ugyanakkor bemutatták a július 22. és 26-a között Kolozsváron megrendezésre kerülő Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (INTC) előkészületi folyamatait, a jelentkezési és rendezési részleteket.

A püspökök jóváhagyták a médiatanács által bemutatott, a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciája most elkészült logóját és honlapját. Ez utóbbi, a romániai katolikus egyház identitásának és életének tükrözője lesz.

A munkaüléseken megvizsgálták a Romániai Caritas Konföderáció új statútumát, és határoztak, egy június 7-én megrendezésre kerülő, a nepáli földrengés áldozatait segíteni szándékozó gyűjtés megrendezéséről - a Caritas javaslatára.

A továbbiakban beszéltek a katolikus iskoláról, a megszentelt életről, a szociális pasztoráció kezdeményezéseiről és nehézségeiről, a következő hónapok teendőiről. Tudomásul vették, hogy a konferencia jelenlegi főtitkára, Ft. Coșa Eduard Mihai ötéves mandátuma lejár és kinevezték a helyére Ft. Francisc Ungureanu-t, a Bukaresti Főegyházmegye papját, aki június 1-jén kezdi meg mandátumát.

A püspökök minden nap időt fordítottak a közös imádságra, de találkoztak a hívekkel is a szentmisék alkalmával. A Konferencia következő plenáris ülésére Lugoş-on kerül sor, szeptember 21. és 23-a között. A gyűlések befejeztével a püspökök május 9-én, szombaton közös zarándoklaton vettek részt Máramarosszigeten a „Szegények temetőjében".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: