2015-06-24 22:18:57• hírek • Szatmar.ro

A civilek szerint jó döntés született

Noha az RMDSZ Szatmárnémeti szervezetének a választmánya az elmúlt héten 27-6 arányban eldöntötte, nem nevesít alpolgármestert az önkormányzati ciklus utolsó 10 hónapjára, még mindig téma a szatmári magyar közösségekben, hogy jó döntés született-e. Tény, hogy egy igen kényes kérdésben született döntés.

A sajtóban tett nyilatkozatok alapján Erdei D. István parlamenti képviselő és Ilyés Gyula egykori polgármester szerint is jó ötlet lett volna elfogadni az alpolgármesteri tisztséget. Értelemszerűen a tisztségre jelentkező Nagy Szabolcs RMDSZ ügyvezető elnök és Maskulik Csaba városi tanácsos is a szék elfogadása mellett volt, ám mindketten elfogadták a választmány döntését.

Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke úgy látja, már az „úgynevezett felajánlás" módja és ideje is megkérdőjelezi a korrekt együttműködés szándékát. A jószándék hiányáról tanuskodik az a tény is, hogy az új alpolgármester kérdése nem szerepel a csütörtöki tanácsülés napirendjén, melyet a polgármester múlt csütörtökön - tehát a választmány döntése előtt - hirdetett meg. Ugyanakkor aggályos lett volna az utolsó

száz méteren részfelelősséget vállalni a Dorel Coica nevével fémjelzett városvezetés sikertelenségeivel. Nem eshetünk abba a hibába, mint tavaly novemberben, amikor nem vettük figyelembe a közhangulatot az elnökválasztás alkamával. Nekünk nem egy üres székre van szükségünk 2015 nyarán, hanem vissza kell szerezzük súlyunkat jövő nyáron - hangsúlyozta a képviselő.

A választmány döntése pedig minden jel szerint a magyar közösség akaratával egyezik meg - a tisztség elutasítása mellett volt rengeteg Facebookos kommentelő és a Szatmár.ro szavazásán is az elutasítást pártolók voltak többségben.

A Szatmár.ro civil közéleti személyiségek véleményét is kikérte a döntés kapcsán.

Thoroczkay Sándor nyugalmazott történelemtanár, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke a választmány tagjaként is elutasította az alpolgármester-állítást. „Most, nagyjából 10 hónappal a választási kampány előtt nem lett volna értelme elfogadni a tisztséget, mert ezzel a kampányban az RMDSZ-en is számon kérhették volna az elmúlt 3 évben elkövetett hibákat. Komolytalan volt az ajánlat is, különösen az, hogy az arányosságra hivatkoztak - a magyarok arányát semmibe vették, amikor három éve kinevezték az alpolgármestereket" - mondja a történész.

Dr. Láng László egykori városi tanácsos, a Szatmári Egyházmegyei Caritas igazgatója szerint sem lett volna szabad elfogadni az ajánlatot. "Megalázó módon jártak el az RMDSZ-szel és a szatmári magyarsággal 3 évvel ezelőtt, amikor az alpolgármestereket kiválasztották. Okos döntést hozott a választmány, hiszen 10 hónap alatt nem sokat tudott volna tenni a magyar alpolgármester a közösségért. A Szövetség mostani lépése karakán és korrekt volt, amit a lakosság nagyobbik része is jónak tart."

Osztja a Caritas igazgatójának véleményét Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója is. „Egyetértek az RMDSZ döntésével. Nem volt igazán súlya az ajánlatnak. Ebben a mandátumban már nem látom értelmét alpolgármestert kinevezni. Ez inkább egy kirakatfelajánlás volt. Ha érdemben nem lehet tenni semmit a városért - márpedig a fennmaradó idő rövidsége miatt nem lehet -, akkor úgy gondolom, inkább nem kell felvállalni az alpolgármesterséget".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: