2011-01-22 09:34:51• hírek • MTI

A cél a Mars

A "Marsra szálláshoz" készülődik az 520 naposra tervezett szimulációs expedíció hatfős legénysége, amely már 233 napja él bezárva az ablaktalan űrkabinban.

A három orosz, egy kínai, egy olasz és egy francia férfi összesen 520 napot tölt el összezárva a moszkvai biológiai és orvosi intézet kísérleti szimulátorában - ennyi ideig tart a feltételezések szerint egy jövőbeli utazás a Marsra és vissza.
A legénység február 12-én "érkezik" a vörös bolygóhoz, ahol a leszállóegység tagjainak két napja lesz arra, hogy elvégezzék az előírt kutatási feladatokat.
Az űrhajó Földhöz képesti szimulált távolodását a rádiójelek mindkét irányú késleltetésével érzékeltetik, így a kísérlet résztvevői egyre lassabban és nehézkesebben tarthatják a kapcsolatot a külvilággal.
"A bezártság ellenére még egyikük sem akart kiszállni, jóllehet ezt bármikor megtehetnék" - mondta a szimulációt vezető Borisz Morukov korábbi asztronauta, hozzátéve, hogy a fiúk még mindig motiváltak, de természetes módon egy kis fáradtság már látszik rajtuk.

A legénységnek a szimulált Mars-utazás ideje alatt összesen száz kísérletet kell elvégeznie. Napjaik karbantartási munkákkal és átfogó testedzéssel telnek. Konzerv élelmiszereket esznek, és hetente egyszer fürödhetnek.
"A kísérlet legnehezebb szakasza kétségtelenül a visszaút lesz a monotonitás miatt, ráadásul az a tudat, hogy végéhez közeledik az expedíció a kimerültség erősödésével negatív következményekkel is járhat" - magyarázta Morukov.
A kísérletet 2008-ban egy 14 napos, 2009-ben pedig egy 105 napos hasonló előzte meg. Szakemberek szerint a november végéig tartó kísérlet után legalább két, hasonló időtartamú szimulációra lesz szükség.
A jelenlegi csapattal azt vizsgálják, hogy mennyire viselhető el ennyi ideig a teljes elszigeteltség és összezártság. A következő szimulációban a tényleges Mars-expedícióra tervezett berendezések mintapéldányait, a harmadikban pedig a valóságos űrhajót tesztelik.


Nemzetközi legénység készül fel Moszkvában
Nemzetközi legénység készül fel Moszkvában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: