2011-12-09 15:09:58• hírek • Szatmár.ro

A bűntelen élet csodákra képes

Védőszentjét ünnepelte csütörtökön szatmárnémeti kiemelkedő fontosságú Mária-temploma, a Zárda templom.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye egyik legkiemelkedőbb Mária-temploma a szatmárnémeti Zárda templom. A Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek temploma megépülése óta fontos helye a Mária tiszteletnek és ezt a hívek gyakori látogatása: a hétköznapi forgatagból imára betérő, Szűzanyához fohászkodók éppúgy igazolják, mint a rendszeresen misére járók.

A templom, életükben betöltött szerepéről tettek tanúbizonyságot a szatmári hívek december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás ünnepén is, amikor nagy számban vettek részt a búcsúmisén, a padok között is megtöltve a templomhajót. Este hat órától az egyházmegye papjaival közösen Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök mutatott be szentmisét, melyet híveiért ajánlott, kérve a Jóisten kegyelmét, gyújtsa fel bennük a lelki tisztaság iránti vágyat: „Isten gyermekei vagyunk, de ehhez Máriának meg kellett születnie, el kellett fogadnia Isten akaratát, és ki kellett tartania mellette végig. A Boldogságos Szűz Mária segítsen bennünket is, a mi életutunkon, hogy el tudjuk fogadni a Jósiten akaratát és ki is tartsunk mellette. A Misszió Évét kezdtük el november első vasárnapján. Együtt járunk missziós utunkon Jézussal és Máriával. Haladjunk együtt úgy, hogy mindig a tisztaság kegyelme legyen velünk."

A búcsúmise prédikációját Ft. Ilyés Csaba ugocsai esperes tartotta, aki az azt megelőző három napon elmélkedéseivel vezette végig a felkészülési triduumot. Szentbeszédében a bűn elkerülésére szólított: „Emberi természetünkből adódóan álmodozóak vagyunk. Mindig szeretnénk valamilyen célt elérni, és nagyon sokszor elgondolkodunk, milyen lenne, ha elérésében más lehetőségeink is lennének, hogyan tudnánk élni velük? Ki nem tette még fel a kérdést: Mi lett volna, ha?... Milyen lenne, ha... Ilyen értelemben meg lehetne kérdezni azt is, mi lett volna, ha nem lett volna bűn a világban? Azt gondolom, senki nem kételkedik abban, hogy bűn nem csak volt, hanem ma is létezik. Nagyon sok helyen, sok módon látjuk az emberi igazságtalanságot, amelyet egymással szemben követünk el. Ilyenkor mindig a bűn jelenik meg. Isten választ ad kérdésünkre, milyen lenne a világ bűn nélkül, és a Boldogságos Szűz Máriát mutatja fel."

Búcsú a Zárda templomban

Mária, a tiszta asszony, aki képes lett részt vállalni a világ megváltásában azáltal, hogy befogadta Istent: „Isten személyesen akart arról gondoskodni, hogy az emberek megváltása megtörténjen. Szent Fiát küldte, és ehhez szüksége volt egy asszonyra. Előkészítette az emberiséget a próféták által, a szent emberek által, de gondoskodott egy tiszta asszonyról is, annak szeplőtelen fogantatásáról. Hiszen az, amit ma ünneplünk, Isten kegyelmének a műve Máriával szemben."

Ilyés Csaba a Máriához történő imára buzdított a bűnnek való nemet mondás harcában: „A századok folyamán hány és hány ember tapasztalta, hogy ennek a Tiszta Asszonynak, a szeplőtelenül fogantatott Szűz Máriának közbenjárása valóban segítő. Hiszen Isten azért választotta őt ki Fia édesanyjául, hogy ezáltal a mi édesanyánk is legyen, és egy édesanya mindig gondoskodik gyermekéről. Kérjük közbenjárását, imádkozzunk a Jó Tanács Anyjához. Ő emberi természetünket ismerve - hiszen Ő maga is ember volt - tudja azt, hogy sokszor mennyi megpróbáltatással kűzdünk, tudja, hogy bűneink rossz döntéseink eredményeiként születnek. Kérjünk bátran jó tanácsot döntéseinkhez, hogy a bűnöket el tudjuk kerülni. Ha nem akarunk bűnben élni megtapasztaljuk, hogy a bűntelen élet csodákra képes. A Szűzanya életében is az volt. Hozzá hasonlóan mi is lehetünk Istenhordozók a világban, hogy jobb legyen a világ."

A szentmise végén Ft. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, a Zárda templom igazgatója élt a hála szavaival és gondolt vissza a triduum legfontosabb üzeneteire, melyek a búcsú prédikációjában is megjelentek. A kivonulás himnuszait követően a kórus éneke segítette a híveket az élmény emelésében és elmélyítésében, majd ők is bekapcsolódva, a Mária énekekben oldották érzéseiket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: