2010-06-07 13:25:22• hírek • Szatmár.ro

A bukást is kockáztatják

Emil Boc kormánya hétfő délután terjeszti a parlament elé "felelősségvállalással" - azaz vita és módosítások lehetősége nélkül - a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak csökkentését előirányzó két törvénytervezetét, amelynek érvénybe lépését megakadályozhatja az ellenzék bizalmatlansági indítványa, ez utóbbi elfogadása esetén azonban a kormány is megbukhat.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció - amelyet a független törvényhozók és a nemzeti kisebbségek frakciója is támogat - azért döntött a "felelősségvállalás" mellett, mert szorít az idő, nem kockáztathatja, hogy késedelmet szenvedjen a legújabb megszorító intézkedések érvénybe lépése.

Az egyik tervezet a költségvetési egyensúly visszaállítása érdekében hozandó intézkedésekről szól (ennek értelmében csökkentenék egységesen 25 százalékkal az állami szférában dolgozók bérét), a másik pedig a nyugdíjak ugyancsak egységes, 15 százalékos megkurtítását rendeli el. A parlamentben körülbelül 55 százalékos többséggel rendelkező kormány számára nagy a tét: a megszorító intézkedések sikeres alkalmazásától függ, hogy megkapja-e Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött többoldalú hitelmegállapodás soron következő, 850 millió euró értékű részletét.


Megbukhat a kormány
Megbukhat a kormány



Ezzel azonban a kormány a "dupla vagy semmi" elvét választotta. A tervezetek parlamenti ismertetésének időpontjától számítva három nap áll az ellenzék rendelkezésére, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be. Ha azt megszavazzák, a kabinetnek távoznia kell, ha viszont az indítványt elutasítják, a megszorító intézkedések automatikusan elfogadottnak tekinthetők.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) már bejelentette, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel, bizalmatlansági indítványát azonnal beterjeszti, amint a kabinet előterjeszti tervezeteit. A PSD-t ebben támogatja az ugyancsak ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL). Ha az indítvány nem jut át a parlamentben, az ellenzék még ezután is késleltetheti a jogszabályok érvénybe lépését, hiszen a két tervezetet megtámadhatja az alkotmánybíróságon.

A kormánynak nem kellene aggódnia, ha csak a tiszta matematikai szempontok érvényesülnének, hiszen az ellenzéknek 236 szavazatot kellene megszereznie kormánybuktató lépésének sikeréhez, a szociáldemokraták és a liberálisok azonban csak 212 voksra számíthatnak biztosan. A hiányzó, 24 szavazatos különbség azonban a napokban 18-ra csökkent, miután a kormányzó PD-L-ből több honatya kilépett és átállt a szociáldemokratákhoz, mások benn maradtak ugyan, de már jelezték, hogy az ellenzékkel fognak szavazni. Nem tudni, hogy a PD-L-n belül még hány pártütő lesz, Emil Boc ezért korántsem érezheti biztosnak maga alatt a miniszterelnöki bársonyszéket.

Már csak azért sem, mert nem lehet mérget venni a hallgatólagos szövetségesnek számító függetlenek egyöntetű támogatására sem. Ez a parlamenti csoport nemrég alakult párttá Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) néven, elsősorban a szociáldemokratáktól és a liberálisoktól "dezertált" képviselők és szenátorok alkotják sorait. Nem hivatalos elemzések szerint Basescu és a PD-L csábította el őket, hogy kívülről erősítsék a jelenlegi kormánykoalíció parlamenti többségét.

Traian Basescu államfő - akiről úgy tartják, hogy a PD-L-nek ő az igazi vezére - állítólag figyelmeztetett: ha a kormány megbukik, a pártnak ellenzékbe kell vonulnia. Az államfő ezzel azt jelezte, hogy nem a PD-L soraiból fog felkérni politikust egy újabb kormány megalakítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: