2011-08-26 13:05:50• hírek • Bolczek Krisztina, MTI

A brit rendőrök akár még két évig nyomozhatnak

Nagy-Britanniában összesen 1,85 millió köztéri kamera működik, további 1,7 millió kamerát magánszemélyek vagy vállalatok használnak, csaknem 33.500 kamerát pedig az önkormányzatok szereltettek fel. Csak a tömegközlekedést mintegy 115 ezer kamera figyeli.

A hónap eleji angliai zavargások ügyében még akár két évig is nyomozhatnak a rendőrök, mivel 40 ezer órányi felvételt kell végignézniük a rendbontásokról, és azt ígérték, minden elkövetőt felkutatnak.

A The Times című brit lap pénteki számában azt írta, az összetettebb ügyek a bonyolultabb bírósági tárgyalások miatt akár még évekig is elhúzódhatnak. A Scotland Yard eddig több mint 2000 embert vett őrizetbe a zavargások miatt, és arra figyelmeztetett, hogy "még messze a munka vége".

Miután korábban rengeteg bírálatot kapott a köztéri kamerák rendszerének kiépítése, a rendőrség úgy érezheti, a történtek végre rácáfoltak a kritikákra - mutat rá a lap. Eddig több mint hatszáz felvételt tettek közzé a rendbontókról, és egyes képeket óriás kivetítőkön is bemutattak.

Kevin Concannon, a londoni rendőrség nyomozója elmondta, hogy a felvételek elemzésekor segítségükre van, hogy a rendbontók gyakran csak közvetlenül az előtt tették fel a kapucnijukat vagy egy sálat az álcázásukra, mielőtt beléptek volna egy üzletbe, hogy kifosszák. "Aztán 50 méterrel távolabb már meg is szabadultak az álcától, vagy beszálltak egy autóba, amelynek a felvételeken jól kivehető a rendszámtáblája" - fejtette ki.

A kormánykoalíció egyetért abban, hogy a köztéri kamerák használatának esetében további szabályozásra van szükség, de elismerik, hogy a rendszer hatalmas segítséget jelent a rendőrségnek. A belügyminisztérium ígérete szerint ezt is figyelembe veszik az újabb szabályozás kidolgozásánál, amelyről hamarosan tárgyal a parlament alsóháza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: